eur:
393.84
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Utasok egy pekingi metrókocsiban a reggeli csúcsforgalom idején, 2020. március 9-én. Mivel alig jelentenek tüdőgyulladást okozó koronavírussal fertőzött új betegeket a kínai fővárosban, a dolgozók védőmaszkkal az arcukon és fertőtlenítővel a kezükben lassanként kezdenek visszatérni munkahelyükre. A hatóságok azonban továbbra is óvatosak, szeretnék ugyan újraindítani a gazdaságot, azonban tartanak a járvány újbóli felerősödésétől is.
Nyitókép: MTI/AP

Koronavírus, második hullám - egyszer csak egészen hihetetlen számmal állt elő Kína

Naponta a pekingiek huszadát le tudják tesztelni a két magyarországnyi kínai fővárosban.

A kínai fővárosban naponta közel egymillió embert tudnak szűrni az új típusú koronavírusra - közölte a város egészségügyi bizottságának szóvivője vasárnap Pekingben, ahol próbálják megfékezni a járvány újabb hullámát.

A 20 milliós lakosú Peking kiterjesztette a tesztelést, amióta a városban egy hete egy nagybani élelmiszerpiaccal összefüggő új fertőző gócot fedeztek fel.

A fertőzöttek száma meghaladja a február eleji első hullámban mértet.

A tesztelést elsősorban azokon végezték el, akik a Hszinfadi piacon dolgoztak, vásároltak vagy a közelben élnek, de később a város több más negyedének a lakosaira is kiterjesztették, csakúgy mint az élelmiszerfutárokra és a csomagkihordókra.

A járvány újabb hullámának kitörése óta a tesztelő kapacitások több mint a duplájára, napi 230 ezerre nőttek naponta. A szűrés 124 intézmény végzi - közölte vasárnapi sajtótájékoztatóján Kao Hsziao-csün, a pekingi egészségügyi bizottság szóvivője, hozzátéve, hogy a kapacitásokat napi közel egymillióra tudják növelni.

Kao elmondta, hogy Hupej és Liaoning tartomány mintegy 200 embert küldött Pekingbe a tesztet végző laboratóriumi személyzet megerősítésére.

Közben

kínai kutatók megkezdték a védőoltás embereken történő tesztjének második szakaszát

- közölte vasárnap Kínai Orvostudományi Akadémia Orvosbiológiai Intézete (IMBCAMS).

Összesen tucatnyi, különböző stádiumban lévő vakcinát tesztelnek jelenleg embereken, miközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztet, hogy a koronavírus-járvány gyorsulóban van, és a "világ újabb, veszélyesebb szakaszba lépett".

Eddig egyetlen védőoltás sem jutott a klinikai kísérletek harmadik fázisába, amely a forgalomba hozatal engedélyezéséhez szükséges.

Az IMBCAMS vasárnap kezdte meg az általa kifejlesztett kísérleti védőoltás kipróbálásának második szakaszát. Ez a vakcina azon hat kínai szer között van, amelyeket kínai tudósok embereken tesztelnek, a klinika teszt első szakaszát követően. Május óta 200 résztvevőt toboroztak a tesztekhez.

A kísérletek második szakaszában állapítják meg az alkalmazandó adagot, és mérik fel, hogy a vakcina jelent-e valamilyen kockázatot az egészséges emberekre nézve.

A 2019 végén Kínában felfedezett SARS-CoV-2 nevű vírus világszerte igazoltan több mint 8,81 millió embert fertőzött meg és több mint 460 ezer életet követelt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×