eur:
395.07
usd:
370.91
bux:
65143.66
2024. április 19. péntek Emma
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke egy észak-koreai rakétatüzérségi egység lőgyakorlatát felügyeli egy meg nem nevezett támaszponton 2019. május 9-én. Az állami média szerint különféle nagy hatótávolságú csapásmérő eszközöket vetettek be a gyakorlaton.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE

Új részleteket közöltek Kim Dzsong Un állapotáról

A Tajvani Nemzetbiztonsági Hivatal, a tajvani hírszerzés (NSB) vezetője, Csiu Kuo-cseng közölte, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető beteg - jelentette a CNA tajvani állami hírügynökség.

A CNA szerint Csiu ezt válaszolta a kormánypárt egyik képviselőjének kérdésére a parlamentben, de további részletekkel nem szolgált.

A törvényhozó kérdésére, hogy az észak-koreai vezető életben van-e, az NSB vezetője elmosolyodott, és kitért a válasz elől.

A tajvani ellenzék annak lehetőségével kapcsolatban intézett kérdést Csiuhoz, hogy Kim halála esetén hatalmi űr keletkezne Észak-Koreában. Ezzel kapcsolatban az NSB vezetője elmondta, hogy a tajvani hírszerzés fel van készülve egy ilyen eshetőségre.

A visszavonult tábornok - aki korábban miniszter és vezérkari főnök is volt - elmondta, hogy az NSB rendelkezik információval az észak-koreai helyzetet illetően, de arról csakis "zárt ajtók mögött" beszélhetne, mivel ha azt nyilvánosan tenné, veszélybe sodorná a forrásokat.

Az észak-koreai vezető egészségi állapotával kapcsolatos találgatások először azt követően merültek fel, hogy nem jelent meg április 15-én az államalapító nagyapja, Kim Ir Szen születésének évfordulóján tartott megemlékezésen, holott Észak-Koreában ez a legnagyobb ünnep. Az észak-koreai vezető már az április 15-i parádét megelőző napokban sem mutatkozott a nyilvánosság előtt.

A CNN amerikai hírtelevízió a múlt héten azt közölte, hogy Kim Dzsong Un szív- és érrendszeri műtéten esett át, és súlyos az állapota. Más források szerint Észak-Korea legszorosabb szövetségese, Kína szakértői csoportot, köztük orvosokat küldött Phenjanba.

A KCNA észak-koreai hírügynökség legutóbb április 12-én írt arról, hogy a legfőbb vezető megjelent az országot irányító Koreai Munkapárt politikai bizottságának ülésén, ám azóta nem jelentett a vezető tevékenységéről, pedig ez rendszeresen vezető hír a pártállami médiánál.

A két Korea kapcsolatával foglalkozó Kim Jön Csul dél-koreai egyesítési miniszter mindazonáltal nemrég a parlament külügyi bizottságának ülésén hiteltelennek nevezte az észak-koreai vezető állapotával kapcsolatos meg nem erősített jelentéseket, és "álhíreknek" minősítette őket. "Rendelkezünk olyan hírszerzési információkkal, amelyek lehetővé teszik, hogy magabiztosan azt mondhassuk: nincsenek szokatlan jelek (Észak-Koreában) - fogalmazott.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
×
×
×
×