eur:
392.77
usd:
366.34
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Az üzletét takarítja egy nő Prágában 2020. április 24-én. A cseh kormány úgy döntött, hogy fokozatosan feloldja a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat. Április 27-én újra kinyithatnak az üzletek.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Az eredeti határidőnél tovább tart a szükségállapot Csehországban

Ellenkező döntés esetén május elsejével megszűnt volna a jelenleg hatályos korlátozások többsége, például kinyithattak volna a vendéglők és az üzletközpontok.

Május 17-ig meghosszabbította a cseh képviselőház kedden a koronavírus-járvány miatt az országban elrendelt szükségállapotot.

A kormány március 12-én rendelt el harmincnapos szükségállapotot, amely egyszerűbbé teszi a koronavírus-járvány terjedése elleni intézkedések meghozatalát. Ezt később a képviselőház április 30-ig meghosszabbította.

A kabinet most azt kérte a parlamenttől, hogy a szükségállapotot hosszabbítsa meg május 25-ig, tehát az életet és a gazdaságot korlátozó intézkedések végleges feloldásáig. Az ellenzéki pártok ezt azonban túl hosszúnak tartották és elutasították. A parlamenti alsóház végül a kommunisták kompromisszumos javaslatát fogadta el, és a szükségállapotot május 17-ig hosszabbította meg.

Amennyiben a parlament nem hosszabbította volna meg a szükségállapotot, május elsejével megszűnt volna a jelenleg hatályos korlátozások többsége, például kinyithattak volna a vendéglők és az üzletközpontok. A higiénikusok szerint azonban ez a járvány kiújulásának veszélyével járó hibás lépés lett volna.

"Higiéniai szempontból továbbra is ellenőrzés alatt kell tartani a járványt, mert a veszély még nem múlt el.

Továbbra is veszélynek van kitéve a lakosság élete, egészsége, vagyona, az ország belső rendje és biztonsága" - mutatott rá felszólalásában Andrej Babis miniszterelnök.

A kormányoldal és az ellenzék a vitában egyetértett abban, hogy amennyiben szükség lesz újabb intézkedésekre, a parlament újra összeül.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×