INFORÁDIÓ
2021. április 15. csütörtök
Anasztázia, Tas

csehország

koronavírus

újranyitás

higiénia

szabályok

prága

Az üzletét takarítja egy nő Prágában 2020. április 24-én. A cseh kormány úgy döntött, hogy fokozatosan feloldja a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat. Április 27-én újra kinyithatnak az üzletek.

Néhány cseh boltos még nem készült fel a mai nyitásra

Csehországban lassan visszatérhet az élet a régi kerékvágásba, hétfőn ugyanis megnyitottak azok az üzletek, amelyek területe nem nagyobb 2500 négyzetméternél. Az üzemeltetők azonban minden esetben kötelesek betartani a szigorú speciális higiéniai szabályokat.

Az üzletek újranyitása alól kivételt képeznek a nagybevásárlóközpontok, és az emberek a ruhaüzletekben nem próbálhatják fel a ruhákat. Megnyitották hétfőn a könyvtárakat, a fitnessz- és edzőtermeket, de azok esetében az öltözőket és zuhanyzókat sem lehet használni. Ma az autósiskolák is megnyithatják kapuikat, de csak azzal a feltétellel, hogy az oktató minden óra után fertőtleníti az egész járművet.

Az éttermeknek még további két hetet kell várniuk az újranyitással,

és akkor is csak a teraszokat és a kerthelyiségeket nyithatják majd meg. Megnyihattak viszont a templomok, az állat- és botanikus kertek is, de mindenhol létszámkorlátozásra kell számítani. Szentmisén 15 fő vehet részt, a kültéri területek esetében pedig a terület nagysága mérvadó. A köztereken már engedélyezett legfeljebb tíz ember csoportosulása, de

a szájmaszkok kötelező használata várhatóan június végéig érvényben marad.

Némely létesítmények üzemeltetői azonban meglepődtek a gyors újranyitás lehetőségétől, és ma még nem nyitottak meg, mivel nem volt idejük eleget tenni az összes higiéniai előírásnak.

Miroslav Toman földművelésügyi miniszter azonban az éttermek mielőbbi újranyitását sürgeti, hogy a gazdák termékeit legyen, ki feldolgozza. „Fel fogom tenni a kérdést, hogy valóban szükséges-e az éttermek zárva tartása a jelzett időpontig, nem lehetne-e korábban megnyitni azokat” – közölte.

Andrej Babiš miniszterelnök támogatja az agrárminiszter elképzelését. „Én a magam részéről támogatom, a kérdés csak az, mit szól ehhez a tisztifőorvos és az epidemiológusok” – tette hozzá a cseh kormányfő. A prágai kormány feloldotta a külföldi utazások tilalmát is, de kiderült, hogy

a szomszédos országok korlátozó intézkedései miatt a csehek gyakorlatilag mégsem tudnak sehova utazni.

Az egészségügyi minisztérium napi kimutatásaiból kitűnik, hogy az utóbbi időben a fertőzöttek számának növekedése jelentősen lelassult Csehországban, miközben gyorsuló ütemben nő a Covid-19 betegségből felgyógyultak száma. Országos szinten hétfő reggelig 7404-re emelkedett a regisztrált fertőzések száma, ugyanakkor 2555 páciens már felgyógyult – derült ki a tárca hétfő reggeli adataiból.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018