eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Egy moszkvai söröző vendégei és személyzete nézi Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban hozott kormányzati intézkedésekről szóló beszédét az állami televízió élő adásában 2020. március 25-én. Putyin fizetett munkaszünet bevezetését rendelte el a következő hétre a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében, és egy sor szociális és gazdasági intézkedést is meghirdetett a járvány következményeinek ellensúlyozására, valamint elhalasztják az orosz alkotmány módosításával kapcsolatban kitűzött országos szavazást is. Oroszországban egy nap alatt 163-mal, 658-ra nőtt az új koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma.
Nyitókép: MTI/AP/Alexander Zemljanicsenko

Egyhetes fizetett munkaszünetet rendelt el Vlagyimir Putyin

Az orosz vezető szerdán egy sor szociális és gazdasági intézkedést is meghirdetett a járvány következményeinek ellensúlyozására. Ráadásként bevetik a biztonsági kamerákat, megvonják a diákok és nyugdíjasok ingyenes utazási lehetőségét.

A március 28-tól április 5-ig elrendelt munkaszünet nem érinti a gazdaság létfontosságú szektorait. Az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak és a bankok nyitva lesznek. "Az emberek egészsége, élete és biztonsága abszolút prioritás a számunkra" - mondta szerdai televíziós beszédében Putyin.

Az elnök bejelentette, hogy a járványhelyzettől függően, határozatlan időre elhalasztják az orosz alkotmány módosításáról április 22-re kitűzött országos szavazást. A módosított alaptörvény lehetővé tenné Putyin számára, hogy még két elnökválasztáson jelöltethesse magát.

Az orosz vezető szerdán egy sor szociális és gazdasági intézkedést is meghirdetett a járvány következményeinek ellensúlyozására. A bejelentését megelőző napon Putyin megszemlélte az Új-Moszkvában épülő és üzemelő járványügyi kórházakat, ahol Gyenyisz Procenko főorvos figyelmeztette az olasz mintára gyorsan fellángoló járvány veszélyére.

Büntetés járhat a továbbfertőzésért is

Az orosz parlament alsóházában szerdán beterjesztették azt a tervezetet, amely megszigorítja az egészségügyi és járványügyi előírások gondatlanságból történő megszegésével történő tömeges fertőzés vagy halál okozását szankcionáló törvényt. Ez egy ember halálának okozása esetén öt, több ember halála esetén pedig hét évig terjedő szabadságvesztést irányoz elő, továbbfertőzés esetén pedig 2 millió rubeles bírságot. (A rubel jelenleg 4,17 forintot ér.)

A járványügyi előírások megszegésével történő szándékos halálokozást az érvényben lévő büntető törvénykönyv értelmében az orosz parlament illetékes bizottságának tájékoztatása szerint a terrorizmussal vagy a diverzióval azonos súlyosságú bűncselekményként fogják kezelni.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester szerdán emlékeztetett rá, hogy

csütörtöktől a főváros mintegy 1,9 millió 65 évnél idősebb és krónikus beteg lakosának kell április 14-ig otthoni karanténba vonulnia. Esetükben, csakúgy mint a diákok számára, megszűnik az ingyenes tömegközlekedés lehetősége.

A moszkvai rendőrség azt tanácsolta a város lakóinak, hogy ne látogassák a nyilvános helyeket és korlátozzák a személyes érintkezést. A hatóság arra figyelmeztetett, hogy

a biztonsági kamerák arcfelismerő rendszerét felhasználja a karantén-előírásokat megszegő személyek azonosítására.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elismerte, hogy Moszkvában a járványhelyzettől függően fontolóra vették a nácizmus felett aratott győzelem 75. évfordulója alkalmából május 9-re a Vörös térre meghirdetett díszszemle elhalasztását. Nem kívánta kommentálni azt a sajtóhírt, amely szerint a katonai parádét nézők nélkül, de a tévékamerák előtt fogják levezényelni.

Szergej Sojgu védelmi miniszter elrendelte, hogy a csapategységeknél ellenőrizzék a koronavírus terjedése elleni fellépésre való felkészültséget.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×