INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 8. szombat
László

franciaország

emmanuel macron

digitális adó

Párizs engedett a digitális adó ügyében

Párizs engedett a digitális adó ügyében

Infostart / MTI
Újabb cikkünk a témában:

Franciaország felfüggeszti az internetes óriáscégekre kivetett digitális adó beszedését annak érdekében, hogy elkerülje az amerikai szankciókat, illetve több időt adjon egy globális megállapodás elérésére a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) keretein belül - közölték névtelenül nyilatkozó francia diplomáciai források kedden, egy nappal azután, hogy Donald Trump amerikai és Emmanuel Macron francia elnök telefonon egyeztetett az ügyről.

Macron a beszélgetést követően úgy fogalmazott, hogy "nagyszerű tárgyalást" folytatott Trump elnökkel a digitális adóról, a két ország együttműködik a vámemelések elkerülésének érdekében.

"Abban állapodtak meg, hogy esélyt adnak a tárgyalásoknak az év végéig. Ez idő alatt pedig tartózkodnak a vámok emelésétől"

- mondta egy francia diplomata, hozzátéve, hogy a "tűzszünettel" a két ország igyekszik lökést adni az OECD keretein belül folyó, a nemzetközi adóztatás új szabályainak kidolgozását célzó tárgyalásoknak.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter és amerikai kollégája, Steven Mnuchin szerdán Davosban tárgyal ezügyben.

Mnuchin a The Wall Street Journal című amerikai gazdasági napilapnak adott nyilatkozatában a megoldás első lépésének nevezte a francia javaslatot, megerősítve, hogy a két elnök a francia digitális adó beszedésének felfüggesztéséről állapodott meg. Egyúttal arra figyelmeztette Olaszországot és az Egyesült Királyságot, amelyek ugyancsak a digitális adó egyoldalú bevezetésére készülnek, hogy Trump elnök a vámok emelésével válaszolhat.

A Franciaországban tavaly júliusban elfogadott törvény értelmében 3 százalékos adót vetnek ki azon nagy technológiai vállalatok franciaországi bevételeire, amelyeknek a digitális szolgáltatásokból származó éves forgalma világszinten eléri a legalább 750 millió eurót, és ebből legalább 25 millió euró Franciaországon belül keletkezik.

Ez a négy legismertebb amerikai óriásvállalattal (Facebook, Amazon, Apple és a Google anyavállalata, az Alphabet) együtt harminc nagy céget érint, többségük amerikai.

Az Egyesült Államok decemberben válaszul azzal fenyegette meg Franciaországot, hogy évi 2,4 milliárd dollár értékben bizonyos francia árucikkekre - a sajtoktól kezdve a joghurtokon, a pezsgőkön, a kozmetikai termékeken keresztül a kézitáskákig - jelentős, esetenként 100 százalékot is elérő pótvámot vet ki.

Az OECD keretein belül mintegy 140 ország képviselői ülnek össze a hónap végén, hogy megvitassák a nemzetközi szervezet szakértői által kidolgozott, a digitalizált gazdaság adózási kihívásaira választ adó tervezetet. Az új adózási szabályok célja, hogy a digitális üzleti modellek útján elért nyereség arányos módon adóztathatóvá váljon a jövedelemszerzésben érintett valamennyi országban.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018