eur:
395.14
usd:
371.22
bux:
65302.71
2024. április 19. péntek Emma
A Mato Grosso brazil szövetségi állam tűzoltósága által közreadott kép a Chapada dos Guimaraes nemzeti parkban pusztító erdőtűzről 2019. augusztus 23-án. Az Amazonas vidékén napok óta erdőtüzek pusztítanak. A Föld tüdejének is nevezett amazonasi esőerdő a legnagyobb a világon. Létfontosságú a szén-dioxid elnyelésében, ezáltal lassítja a globális felmelegedést. Hozzávetőleg egymillió őslakos és hárommillió növény- és állatfaj él a vidéken.
Nyitókép: MTI/EPA/Mato Grosso tűzoltósága

Ürge-Vorsatz Diana: Amazónia a Föld nagy kincseskamrája

Mára már kiderült, hogy nem a Föld tüdeje az amazonasi esőerdő, de a biodiverzitás és az éghajlatváltozás miatt rendkívül fontos - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Ürge-Vorsatz Diana klímakutató. Az élővilág legnagyobb kincsei ráadásul itt a lábak alatt keresendők.

Az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség miatt fontos az amazóniai esőerdő helyzete, az, hogy Brazíliában napok óta tűz pusztít. Ez a két dolog van a legnagyobb krízisben a Földön, ezek veszélyeztetik legjobban az emberiség hosszútávú jövőjét, és mindkettő kulcsa az amazóniai esőerdő – mondta a Ürge-Vorsatz Diana klímakutató.

A CEU egyetemi tanára kifejtette: az esőerdő hatalmas terület, szinte a kontinens felét teszi ki. Rengeteg oxigént termel, és emiatt fontos szerepet játszik. Korábban azt gondoltuk, hogy ez a világ tüdeje, de a tudomány már ezt az elgondolást túlhaladta.

Valóban sok oxigént termel, de ezt fel is használja

a lebomlási és lélegzési folyamatokon keresztül, az élővilág ellátásában. Így is fontos szerepe van, mert sok szén-dioxidot köt meg a biomasszában – tette hozzá.

Az amazonasi biodiverzitás is nagy szerepet játszik az egész világ biodiverzitásában – emelte ki a kutató.

A Földnek a legtöbb területét az emberi használat már érintette, emiatt alaposan lecsökken a biodiverzitás és a biomassza. Ez viszont a legnagyobb olyan terület a világon, ahol ilyen mennyiségű biomassza még eredeti formájában van – közölte Ürge-Vorsatz Diana.

Az esőerdő az egyik legfontosabb bölcsője olyan állat- és növényfajoknak, mikróbáknak, gombáknak, amelyeket még nem is ismerünk.

Sok új gyógyszer kifejlesztésének reménye van meg, ha viszont kiirtjuk, akkor kevés marad ebből – tette hozzá.

A klímakutató hangsúlyozta: a sarkvidék közeli területeken és az óceánokban is nagy a biomassza, de nem ilyen szintű a biodiverzitás. Az amazóniai esőerdő így rendkívül nagy kincseskamrája a Földnek és az ökoszisztémának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×