eur:
394.38
usd:
370.1
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Lángol a dzsungel a Rondonia brazil szövetségi államban lévő Porto Velho közelében 2019. augusztus 24-én. Az Amazonas vidékén napok óta erdőtüzek pusztítanak. A Föld tüdejének is nevezett amazonasi esőerdő a legnagyobb a világon. Létfontosságú a szén-dioxid elnyelésében, ezáltal lassítja a globális felmelegedést. Hozzávetőleg egymillió őslakos és hárommillió növény- és állatfaj él a vidéken. A brazil kormány bejelentette, hogy 44 ezer katonát és katonai repülőgépeket vet be a tomboló erdőtüzek megfékezése érdekében.
Nyitókép: MTI/EPA-EFE/Joedson Alves

Feledy Botond: a brazil elnök szuverenitási kérdést csinál Amazónia égéséből

A brazil kormány elutasítja a G7-ek 20 millió dolláros gyorssegélyét az Amazonas-medencében pusztító erdőtüzek megfékezésére. A nagyhatalmak hosszú távú globális projektet is kezdeményeznének az esőerdő védelmére. Feledy Botond külpolitikai elemző szerint Jair Bolsonaro elnök belpolitikai kérdésként kezeli az erdőtüzek kérdését.

A nemzeti szuverenitás jelképe a brazil elnöknek az Amazónia-kérdés kezelése, elnökké is úgy választották, hogy

a világnak nem fog beleszólást engedni abba, hogy ez a terület hogyan segíti a "nem túl jó formában lévő" brazil gazdaságot;

Feledy Botond külpolitikai elemző az InfoRádióban rámutatott, azokban a brazíliai államokban tombolt a legnagyobb erdőtűz, ahol Jair Bolsonaro elnökkel szövetséges vezetők vannak.

"Van egy komoly ipari érdeklődés a terület iránt, amit a kormányzat is támogat.

Emellett az Amazónia területén élő bennszülöttek néznek nagyon nehéz sors elé, hiszen Bolsonaro elnöksége első hetében megszüntette azt a hivatalt, ami eddig lényegében a bennszülöttek ügyeiért volt felelős" - fejtette ki a szakértő.

Feledy Botond arra is figyelmeztet, hogy bár a választói felé egyértelműen kommunikál Bolsonaro elnök, de előállhat olyan helyzet, hogy pont az Amazónia-ügy miatt nem tud majd jó nemzetközi megállapodásokat kötni, nyomást is gyakorolhatnak rá a G7-ek.

Szerinte lehet is "mozdítani valamit a kormány álláspontján", de a belpolitikai motiváció mentén nehéz megjósolni, hogy mi lesz a végkifejlet.

"Nem látszik, hogy itt egyik évről a másikra nagy eredményeket lehetne elérni,

az Amazonas-medence a klímaváltozás áldozata is, illetve korábban a jó természetvédelem-politika miatt is volt kedvezőbb a helyzet.

A korábbi sikeres természetvédelmi projekteken abszolút látszik az is, hogy ha a brazil kormány akar, akkor tud is tenni Amazónia védelméért" - tette hozzá a külpolitikai szakértő.

Az Amazonas medencéje nyolc ország területén fekszik, és 6,3 millió négyzetkilométeres területével Dél-Amerika több mint harmadát foglalja el, a legnagyobb részét esőerdő borítja. Az esőerdőben pusztító tüzek tetemes részét nem villámcsapás vagy egyéb természeti csapás okozza, hanem emberek gyújtják fel az erdőt, hogy így nyerjenek nagyobb megművelhető, legelőként használható vagy beépíthető területet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×