INFORÁDIÓ
2021. április 22. csütörtök
Csilla, Noémi

amazonas

amazónia

brazil

jair bolsonaro

g7

Lángol a dzsungel a Rondonia brazil szövetségi államban lévő Porto Velho közelében 2019. augusztus 24-én. Az Amazonas vidékén napok óta erdőtüzek pusztítanak. A Föld tüdejének is nevezett amazonasi esőerdő a legnagyobb a világon. Létfontosságú a szén-dioxid elnyelésében, ezáltal lassítja a globális felmelegedést. Hozzávetőleg egymillió őslakos és hárommillió növény- és állatfaj él a vidéken. A brazil kormány bejelentette, hogy 44 ezer katonát és katonai repülőgépeket vet be a tomboló erdőtüzek megfékezése érdekében.

Feledy Botond: a brazil elnök szuverenitási kérdést csinál Amazónia égéséből

InfoRádió

A brazil kormány elutasítja a G7-ek 20 millió dolláros gyorssegélyét az Amazonas-medencében pusztító erdőtüzek megfékezésére. A nagyhatalmak hosszú távú globális projektet is kezdeményeznének az esőerdő védelmére. Feledy Botond külpolitikai elemző szerint Jair Bolsonaro elnök belpolitikai kérdésként kezeli az erdőtüzek kérdését.

A nemzeti szuverenitás jelképe a brazil elnöknek az Amazónia-kérdés kezelése, elnökké is úgy választották, hogy

a világnak nem fog beleszólást engedni abba, hogy ez a terület hogyan segíti a "nem túl jó formában lévő" brazil gazdaságot;

Feledy Botond külpolitikai elemző az InfoRádióban rámutatott, azokban a brazíliai államokban tombolt a legnagyobb erdőtűz, ahol Jair Bolsonaro elnökkel szövetséges vezetők vannak.

"Van egy komoly ipari érdeklődés a terület iránt, amit a kormányzat is támogat.

Emellett az Amazónia területén élő bennszülöttek néznek nagyon nehéz sors elé, hiszen Bolsonaro elnöksége első hetében megszüntette azt a hivatalt, ami eddig lényegében a bennszülöttek ügyeiért volt felelős" - fejtette ki a szakértő.

Feledy Botond arra is figyelmeztet, hogy bár a választói felé egyértelműen kommunikál Bolsonaro elnök, de előállhat olyan helyzet, hogy pont az Amazónia-ügy miatt nem tud majd jó nemzetközi megállapodásokat kötni, nyomást is gyakorolhatnak rá a G7-ek.

Szerinte lehet is "mozdítani valamit a kormány álláspontján", de a belpolitikai motiváció mentén nehéz megjósolni, hogy mi lesz a végkifejlet.

"Nem látszik, hogy itt egyik évről a másikra nagy eredményeket lehetne elérni,

az Amazonas-medence a klímaváltozás áldozata is, illetve korábban a jó természetvédelem-politika miatt is volt kedvezőbb a helyzet.

A korábbi sikeres természetvédelmi projekteken abszolút látszik az is, hogy ha a brazil kormány akar, akkor tud is tenni Amazónia védelméért" - tette hozzá a külpolitikai szakértő.

Az Amazonas medencéje nyolc ország területén fekszik, és 6,3 millió négyzetkilométeres területével Dél-Amerika több mint harmadát foglalja el, a legnagyobb részét esőerdő borítja. Az esőerdőben pusztító tüzek tetemes részét nem villámcsapás vagy egyéb természeti csapás okozza, hanem emberek gyújtják fel az erdőt, hogy így nyerjenek nagyobb megművelhető, legelőként használható vagy beépíthető területet.

Nyitókép: MTI/EPA-EFE/Joedson Alves

Kapcsolódó hang

G7-csúcs, gyorssegély Brazíliának - Feledy Botond
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018