eur:
392.27
usd:
366.8
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Fél évszázad alatt eltűnt a Föld gerinceseinek 60 százaléka

25 év alatt 129 billió hektár erdő tűnt el, ötven év alatt pedig semmivé vált az amazóniai esőerdő ötöde. Szörnyű tények az Élő Bolygó jelentésből.

1970 óta a gerinces állatok 60 százaléka tűnt el a Földről. A legkiszolgáltatottabbak az édesvizi élőlények - állapította meg a WWF kétévente kiadott Élő Bolygó jelentésének új összegzése.

Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója az InfoRádiónak elmondta, a jelentés az 1970-es éveket vette kiindulópontként. Részben azért, mert nagyjából a hetvenes évek óta vannak átfogó adatok az állatállomány alakulásáról, másrészt ugyanez az időpont az, amikor átléptük a bolygó eltartóképességét.

"Az állatfajokról azt látjuk, hogy folyamatos a csökkenés, és ezt a mostani jelentés is hozza.

2014-re csak a 40 százaléka maradt meg a korábbi, vadon élő állatfajoknak"

- figyelmeztetett. Sipos Katalin hozzátette, ezzel párhuzamosan az emberi populáció növekszik, az

1800-as évektől meghétszereződött a földi lakosság mérete, most 7,6 milliárd ember él,

ezzel arányosan növekedett a környezetrombolás mértéke és a természeti környezetnek jutó hely mérete is. A leginkább károsodott természeti rendszerek a vizes élőhelyek: ezek mérete 87 százalékkal csökkent.

Vásárláskor nem fizetjük meg a környezetkárosítást

"Amikor vizet veszünk ki a természetből vagy faanyagot termelünk, akkor csak magát az alapanyagot fizetjük meg, de nem fizetjük meg azokat a környezeti károkat, amit annak az anyagnak a kivételével okoztunk" - mondta a szakember. Példaként hozta a kelet-ázsiai pálmaolaj-kitermelést, hozzátéve, hogy

az esőerdők kiirtásakor például nem számolunk a levegőminőség romlásával, illetve a vízszabályozás nehézségeivel.

Maga a jelentés kétévente úgy készül, hogy az összes fellelhető állatfaj állományát összeírják, az elemzés pedig arról szól, hogy az állományváltozás növekedést vagy csökkenést jelent-e.

A gerinces fajok populációinak hanyatlása Dél- és Közép-Amerikában volt a legsúlyosabb, 89 százalékos.

A drasztikus veszteség legfőbb oka az emberi tevékenység: a természetes élőhelyek elpusztítása, a túlhalászat és a túlvadászat, valamint a természet egyéb módokon való kizsákmányolása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×