eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A NASA Earth Observatory által 2019. augusztus 24-én közreadott térkép a brazíliai erdőtüzekről a Terra és az Aqua MODIS műholdak által 2019. augusztus 15. és 19. között megfigyelt területeken. A látható és infravörös tartományban működő képalkotó műszeregyüttes, a VIIRS (Visible Infrared Imager Radiometer Suite) által készített éjszakai felvételen a tüzet a narancssárga színek jelzik, a városok fehérek, az erdős területek feketék, a trópusi szavannák szürke színűek. Az Amazonas vidékén napok óta súlyos erdőtüzek pusztítanak a magas hőmérséklet, a csapadékszegény időjárás, a szárazság, valamint az erdőirtások miatt.
Nyitókép: MTI/EPA/A NASA Earth Observatory

Végveszély: ezért gyullad ki az esőerdő az eső ellenére

Olykor éjszakai sötétségbe borították a napokban az amazóniai erdőtüzek Sao Paulo városát. Ürge-Vorsatz Diána éghajlatkutató, az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Testületének egyik alelnöke az InfoRádióban elmondta: a területen minduntalan fellángoló tüzeket az erdőirtás és a mind szárazabb klíma okozza.

Idén rekordszámú, több mint 72 ezer erdőtüzet észlelt az Amazonas vidékén a térség őserdeit megfigyelő Brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE). Ez 83 százalékkal több, mint egy éve ugyanilyenkor.

"Jelen pillanatban, ha az év kezdetétől nézzük, körülbelül 74 ezer tüzet sikerült regisztrálni, nem igazán lakott területekről van szó. A füst messzire is elterjed, Sao Paulóban szinte besötétedett az ég egy órán keresztül, és ez is a tomboló tüzek eredménye. Ezt nem egyértelműen fogadja el mindenki, sokan azt mondják, Bolíviából vagy máshonnan érkező tüzek okozzák a bajt; de mindenképpen tüzek" - mondta el az InfoRádióban Ürge-Vorsatz Diána éghajlatkutató, az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Testületének egyik alelnöke.

Arról, hogy miért fokozódnak ezek a tüzek, azt mondta, nem lehet egy dologra rámutatni, már csak azért sem, mert 74 ezer tűzesetről beszélünk.

"2013-ban már volt majdnem ennyi, nem is ez a legfontosabb, hanem a hosszú távú tendenciák.

Korábban az esőerdő stabil volt a tűzzel szemben, mert egy olyan nedvességtartalom volt a száraz időszakban is, ami megvédte a tüzek ellen. De sajnos az utóbbi évtizedekben látjuk, hogy egyre gyakoribbak az aszályok az Amazonas vidékén,

beszélhetünk egy billenési jelenségről, félő, hogy egy idő után nem fog tudni visszaállni a csapadékosabb ökoszisztéma" - figyelmeztetett Ürge-Vorsatz Diána; egyre gyakoribbak a hőhullámok, egyre melegebb van, párolog a talajból a víz, egyre több az aszályos periódus, így sokkal kevesebb nedvességet tud megtartani az erdő. Ehhez jön még az ember talaj- és földátalakító tevékenysége - tette hozzá.

A gazdák márpedig szándékosan is felgyújtanak erdőterületeket, hogy illegálisan irtsák a fát - legelők létrehozása céljából.

Jair Bolsonaro brazil elnök múlt hét szerdán a civil szervezetek esetleges felelősségét vetette fel az Amazonas erdőségeiben pusztító tüzekért, de súlyos vádjait nem támasztotta alá bizonyítékokkal. Az elnök kijelentette:

"minden jel arra mutat", hogy a civilek gyújtják a tüzeket az erdőkben, hogy szégyent hozzanak a kormányára,

mivel az csökkentette a támogatásukat. Amikor azonban arról faggatták, van-e bizonyítéka erre, közölte, hogy nincs a kezében ilyen "leírt terv".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×