INFORÁDIÓ
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló

esőerdő

amazonas

erdőtűz

A NASA Earth Observatory által 2019. augusztus 24-én közreadott térkép a brazíliai erdőtüzekről a Terra és az Aqua MODIS műholdak által 2019. augusztus 15. és 19. között megfigyelt területeken. A látható és infravörös tartományban működő képalkotó műszeregyüttes, a VIIRS (Visible Infrared Imager Radiometer Suite) által készített éjszakai felvételen a tüzet a narancssárga színek jelzik, a városok fehérek, az erdős területek feketék, a trópusi szavannák szürke színűek. Az Amazonas vidékén napok óta súlyos erdőtüzek pusztítanak a magas hőmérséklet, a csapadékszegény időjárás, a szárazság, valamint az erdőirtások miatt.

Végveszély: ezért gyullad ki az esőerdő az eső ellenére

Infostart / InfoRádió

Olykor éjszakai sötétségbe borították a napokban az amazóniai erdőtüzek Sao Paulo városát. Ürge-Vorsatz Diána éghajlatkutató, az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Testületének egyik alelnöke az InfoRádióban elmondta: a területen minduntalan fellángoló tüzeket az erdőirtás és a mind szárazabb klíma okozza.

Idén rekordszámú, több mint 72 ezer erdőtüzet észlelt az Amazonas vidékén a térség őserdeit megfigyelő Brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE). Ez 83 százalékkal több, mint egy éve ugyanilyenkor.

"Jelen pillanatban, ha az év kezdetétől nézzük, körülbelül 74 ezer tüzet sikerült regisztrálni, nem igazán lakott területekről van szó. A füst messzire is elterjed, Sao Paulóban szinte besötétedett az ég egy órán keresztül, és ez is a tomboló tüzek eredménye. Ezt nem egyértelműen fogadja el mindenki, sokan azt mondják, Bolíviából vagy máshonnan érkező tüzek okozzák a bajt; de mindenképpen tüzek" - mondta el az InfoRádióban Ürge-Vorsatz Diána éghajlatkutató, az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Testületének egyik alelnöke.

Arról, hogy miért fokozódnak ezek a tüzek, azt mondta, nem lehet egy dologra rámutatni, már csak azért sem, mert 74 ezer tűzesetről beszélünk.

"2013-ban már volt majdnem ennyi, nem is ez a legfontosabb, hanem a hosszú távú tendenciák.

Korábban az esőerdő stabil volt a tűzzel szemben, mert egy olyan nedvességtartalom volt a száraz időszakban is, ami megvédte a tüzek ellen. De sajnos az utóbbi évtizedekben látjuk, hogy egyre gyakoribbak az aszályok az Amazonas vidékén,

beszélhetünk egy billenési jelenségről, félő, hogy egy idő után nem fog tudni visszaállni a csapadékosabb ökoszisztéma" - figyelmeztetett Ürge-Vorsatz Diána; egyre gyakoribbak a hőhullámok, egyre melegebb van, párolog a talajból a víz, egyre több az aszályos periódus, így sokkal kevesebb nedvességet tud megtartani az erdő. Ehhez jön még az ember talaj- és földátalakító tevékenysége - tette hozzá.

A gazdák márpedig szándékosan is felgyújtanak erdőterületeket, hogy illegálisan irtsák a fát - legelők létrehozása céljából.

Jair Bolsonaro brazil elnök múlt hét szerdán a civil szervezetek esetleges felelősségét vetette fel az Amazonas erdőségeiben pusztító tüzekért, de súlyos vádjait nem támasztotta alá bizonyítékokkal. Az elnök kijelentette:

"minden jel arra mutat", hogy a civilek gyújtják a tüzeket az erdőkben, hogy szégyent hozzanak a kormányára,

mivel az csökkentette a támogatásukat. Amikor azonban arról faggatták, van-e bizonyítéka erre, közölte, hogy nincs a kezében ilyen "leírt terv".

Nyitókép: MTI/EPA/A NASA Earth Observatory

Kapcsolódó hang

Amazonasi erdőtüzek - Ürge-Vorsatz Diána
 
A címlapról ajánljuk

Nagy tűz volt Budapesten

Teljes terjedelmében égett egy földszinti lakás egy Dob utcai társasházban, Budapest VII. kerületében....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018