eur:
393.33
usd:
367.64
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
A Mato Grosso brazil szövetségi állam tűzoltósága által közreadott kép a Chapada dos Guimaraes nemzeti parkban pusztító erdőtűzről 2019. augusztus 23-án. Az Amazonas vidékén napok óta erdőtüzek pusztítanak. A Föld tüdejének is nevezett amazonasi esőerdő a legnagyobb a világon. Létfontosságú a szén-dioxid elnyelésében, ezáltal lassítja a globális felmelegedést. Hozzávetőleg egymillió őslakos és hárommillió növény- és állatfaj él a vidéken.
Nyitókép: MTI/EPA/Mato Grosso tűzoltósága

Bolsonaro emeli a tétet: menjen Amazónia ügye az ENSZ elé!

Már a szeptemberi ENSZ-ülésszakára elvinné a pusztuló esőerdők ügyét a brazil elnök.

Jair Bolsonaro brazil elnök hétfőn bejelentette, hogy az ENSZ-közgyűlés szeptemberi ülésszakán vitatná meg az amazóniai erdőtüzek ügyét.

Újságíróknak nyilatkozva a brazil államfő azt hangoztatta, hogy

hazafiasággal kíván szólni az Amazonas-vidékről, amelyet a korábbi brazil kormányok szerinte elhanyagoltak és "gyakorlatilag eladtak a világnak".

Antonió Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön, Japánban tett látogatásán felvetette, hogy az ENSZ-közgyűlés ülésszakán, szeptember 20-23 között rendezzenek az amazonasi helyzetnek szentelt találkozót.

Emmanuel Macron francia elnök augusztus végén élesen bírálta a brazil elnök szerinte nem megfelelő hozzáállását az amazóniai katasztrófához, sőt még azt is felvetette, hogy nemzetközi státuszt kellene adni az amazóniai esőerdőnek abban az esetben, ha a térség vezetői a Föld egésze számára ártalmas döntéseket hoznak.

A brazil elnök ezt követően kijelentette, hogy a külföldi támogatást az amazóniai erdőtüzek megfékezésére csak akkor hajlandó elfogadni, ha tiszteletben tartják országa szuverenitását.

Az Amazonas 60 százaléka brazil területen fekszik, ahol augusztusban 30 901 tűzgócot regisztráltak.

Az esőerdőben pusztító tüzek tetemes részét nem villámcsapás vagy egyéb természeti katasztrófa okozza, hanem az agrárterületek vagy beépíthető területek növelését célzó, szándékos erdőirtás vagy avarégetések.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Portfólióépítés mesterfokon - interaktív, online előadás

Portfólióépítés mesterfokon - interaktív, online előadás

Azok számára, akiknek fontos a pénzügyi stabilitás és hosszú távú megtakarítás, a portfólióépítés egy olyan művészet, amelyet érdemes mesterfokon elsajátítani. A jó portfólió nem csupán egyetlen eszközosztályra korlátozódik, hanem többféle instrumentumot kombinál, hogy maximalizálja a hozamot és minimalizálja a kockázatot. Soron következő online előadásunkon áttekintjük, hogy mire érdemes figyelni a portfólióépítés során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×