INFORÁDIÓ
2021. április 21. szerda
Konrád

brazília

amazonas

erdőtűz

jair bolsonaro

Felperzselt erdő a brazíliai Pará szövetségi államban lévő Altamira közelében 2019. augusztus 28-án. Jair Bolsonaro brazil elnök országos tűzgyújtási tilalmat hirdetett hatvan napra.

Megtörte a brazil elnököt a nemzetközi nyomás

A külföldön és otthon is élesen bírált brazil elnök 60 napra betiltotta az úgynevezett legális égetést az amazóniai térségében. Jair Bolsonaro az ellene indult nemzetközi kampányt követően lépett fel, ami arra volt válasz, hogy az idén drámai módon megsokasodtak az esőerdei tüzek.

A brazil elnök rendelete alapján 60 napon át tilos tüzeket gyújtani az ország amazóniai térségében. Ez alól kivétel, amikor a tüzekkel a vetemény biztonságát és az őslakosok önellátó gazdálkodását támogatják. A rendelet lényege, hogy

60 napra azoktól is megvonták a tűzgyújtás jogát, akiknek ezt korábban engedélyezték.

Egyes tudósok szerint az illegális és a legális égetést is marhatenyésztők folytatják, akik bozótot és fákat lobbantanak lángra, hogy területet nyerjenek a mezőgazdasági tevékenységhez.

Kérdés, hogy a rendelet mennyire fogja majd vissza azokat, akik amúgy is törvénytelenül égetik a növényzetet,

mivel a helyi hatóságok nem tudják azt betartatni.

Környezetvédelmi aktivisták a konzervatív nézeteiről ismert Bolsonaro elnököt teszik felelőssé az illegális erdőírtásért. Az idén valóban drámai módon több tűz lobbant fel, mint az utóbbi 10 évben, miközben Bolsonaro elnöksége alatt lazítottak a környezetvédelmi előírásokon és enyhítették a potenciális büntetéseket.

Az idei 85 ezer tűzeset közel felét regisztrálták a kiterjedt amazóniai térségben. Jelentések szerint azonban

csak ezen a héten, kedden és szerdán 1600 új tűzesetet regisztráltak.

Külföldi aktivisták, celebek és politikusok - köztük Emmanuel Macron francia elnök - azzal indokolták a brazil vezetésre történő nyomásgyakorlást, hogy az amazonasi esőerdő "a világ tüdeje", azaz nemcsak a régióban, de máshol keletkezett szén-dioxidot is elnyeli, valamint, hogy a világ oxigénjének 20 százalékát termeli - bár ezzel kapcsolatban több tudós is ellentétes állásponton van.

Más aktivisták és kutatók inkább azzal érveltek, hogy az erdő pusztulása veszélybe sodorja a biodiverzitást és helyi őslakos közösségek életformáját.

Bolsonaro harcol, de enyhül

Bolsonaro - bár a nyilvánosság előtt bírálja külföldi kritikusait - valamennyire engedett: több ezer katonát és tűzoltót vezényeltek ki, és repülőgépeket is bevetnek a tüzek oltására.

A külföldi politikusokkal folytatott pengeváltások azonban folytatódtak. Macron például azzal vádolta meg, hogy hazudott neki a brazil klímapolitikáról, ő viszont ismét arra szólította fel a francia elnököt, hogy hagyjon fel a sértegetésekkel.

Bolsonaro úgy állítja be a kérdést, hogy a külvilág ki akarja kezdeni Brazília szuverenitását.

Németország és Franciaország például "meg akarta vásárolni" ezt a G7-es csoport 20 millió dolláros segélyével - mondta.

A vita megtorpedózhatja a jelentős európai-dél-amerikai kereskedelmi szerződést. Több amazóniai kormányzó viszont sürgeti, hogy Bolsonaro fogadja el a külföldi segélyt, különösen azután, hogy Norvégia és Németország leállította korábbi, 70 millió dolláros segélyprogramját.

A mérsékeltnek tartott brazil alelnök, Hamilton Mourao is megnyilvánult, azt írta egy cikkben, hogy "a mi Amazóniánk mindig brazil marad". Közben Paraguayból a térségbe repült a G7-es csoport pénzéből finanszírozott tűzoltógép - jelentette be a francia elnök.

Nyitókép: MTI/AP/Leo Correa

Kapcsolódó hang

Bolsonaro 2 hónapra betiltott minden erdőégetést
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018