eur:
395.72
usd:
371.96
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
2016. május 5-i felvétel az orosz légierő egyik Tupoljev 22M3-as típusú bombázójáról Moszkva felett a győzelem napi légi bemutató előtti gyakorlatozáson. 2019. január 22-én lezuhant egy Tu-22M3-as bombázó Murmanszk megyében, amikor kényszerleszállást hajtva végre hóviharban a leszállópályához csapódott. A négyfős legénység két tagja életét vesztette a balesetben, a másik két pilótát kórházban kezelik.
Nyitókép: MTI/AP/Ivan Szekretarev

Oroszország a légtérsértésről: mélységesen sajnáljuk

Moszkva először ismerte el az incidenst és arról tájékoztatta Dél-Koreát, hogy harci gépei nem szándékosan sértették meg kedden az ország légterét, hanem feltehetően műszaki hiba miatt tévedtek oda.

Oroszország "mélységes sajnálatának" adott hangot az incidens miatt, és jelezte: a moszkvai védelmi minisztérium azonnal vizsgálatot indít az ügyben, és megteszi a szükséges lépéseket - közölte sajtótájékoztatóján Jun Do Han, az elnöki hivatal szóvivője. Hozzátette, hogy Moszkva üzenetét egy orosz katonai attasé adta át egy magas rangú dél-koreai védelmi minisztériumi tisztségviselőnek előző napon.

Kedden két orosz és két kínai hadászati bombázó első ízben közösen járőrözött az ázsiai és csendes-óceáni térségben, és Szöul szerint az egyik orosz gép kétszer is megsértette Dél-Korea légterét. Dél-koreai vadászgépek figyelmeztető lövéseket adtak le rá, és a rádión is figyelmeztették az orosz gépet, amely ezután elhagyta a dél-koreai légteret. Moszkva eddig határozottan tagadta, hogy az orosz gép légtérsértést követett volna el.

"Moszkva azt állította, hogy az incidens nem történt volna meg, ha a repülőgép az eredeti terveknek megfelelő útvonalon haladt volna"

- mondta szerdán Jun Do Han. A szóvivő szerint Oroszország arra kérte Dél-Koreát, hogy segítse a nyomozást a légtér megsértésével kapcsolatos információk átadásával. Moszkva egyúttal kezdeményezte, hogy dolgozzanak ki egy rendkívüli esetekre szóló együttműködési rendszert a két ország légiereje között a hasonló incidensek elkerülése érdekében. Az elnöki hivatal illetékese hozzátette: Moszkva kifejezte reményét, hogy az eset nem lesz kedvezőtlen hatással az orosz-dél-koreai kapcsolatokra.

A szöuli elnöki hivatal egyúttal elutasította azt, hogy Japán magának követeli a Dokdo-szigeteket, és Takesimának hívja a területet, ahol a légi incidens történt. Tokió szerint az orosz gép nem a dél-koreai, hanem a japán légteret sértette meg. Japán is vadászgépeket küldött a térségbe, a tokiói kormány pedig Dél-Koreánál is tiltakozott a légi incidens miatt, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy a dél-koreai légierő figyelmeztető lövéseket adott le a sziget közelében.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×