eur:
392.86
usd:
368.21
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Az előző esti heves tűzvészben megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház 2019. április 16-án. A lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkeztek, és onnan terjedtek tovább. A tűz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett teljes tetőszerkezete.
Nyitókép: Thibault Camus

"Csend és pusztulás" - így néz ki a Notre-Dame belülről

Nyomozók tucatjai dolgoznak annak kiderítésén, hogy mi okozta a párizsi Notre-Dame tetőszerkezetének megsemmisülését hétfő este. A kérdések között ott van az is: mikor és miért akkor értek ki a tűzoltók, amikor.

Miközben mindenki egyre többet akar látni abból, mi maradt épségben a különös módon biztosítás nélküli Notre-Dame tetőszerkezetét ért tűz után - egyrészt a tűz, másrészt az oltásához felhasznált rengeteg víz miatt -, számos videó kiszivárog a hétfői katasztrófa után tűzoltóktól, helyszínelőktől, beosonó emberektől.

Az egyik ilyen videót egy bizonyos Benjamin Pouzin nevű francia tette ki a Facebookra - a HVG.hu szúrta ki -, látható, mennyi maradt a tetőből, és mennyi törmelék és víz gyűlt fel a templom belsejében.

Közben a francia elnök, Emmanuel Macron - a szakvéleményekben szereplő 15 éves időszakkal szemben - bejelentette, 5 év alatt újjáépül a Notre-Dame, és szebb lesz, mint valaha. Az biztos, hogy pénz lesz rá: világszerte gyűjtés indult a katedrális restaurálásáért, mágnások, egyházi csoportosulások és világi közösségek, városok is hozzájárulnak a helyrehozatalhoz.

A jelenlegi sejtés az, legalább is Rémy Heitz párizsi ügyész erről beszélt újságíróknak nemrég, hogy

véletlen eredménye volt a tűz, semmilyen nyom nem utal szándékosságra,

ám - mint arról a Daily Mail brit bulvárlap is feltett egy költői kérdést - megválaszolandó, miért csak 23 perccel az első riasztás után kezdtek dolgozni a tűzoltók a jól megközelíthető, ám valóban igen nagy területű és magasságú katedrálisban.

Az első riasztás 18.20-kor érkezett, a második 18.43-kor, a hivatalos verzió szerint a kettő között nem találtak sehol sem tüzet.

Ennél még kevesebbet tudni arról, hogy a tető felújításán dolgozó tucatnyi munkás mit vallott a kedden kezdődött kihallgatások során.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×