eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Párizs, 2018.  június 30.Emmanuel Macron francia elnök (j) és Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök dokumentumok ünnepélyes aláírásán a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában 2018. június 30-án. Macron Pellegrinivel és Andrej Babis cseh kormányfővel tart háromoldalú találkozót. (MTI/EPA/Reuters pool/Regis Duvignau)
Nyitókép: MTI/EPA/Reuters pool/Regis Duvignau

A szlovák miniszterelnök nem adná ingyen a Notre-Dame újjáépítésének támogatását

Szlovákia is csatlakozott azokhoz az országokhoz, akik felajánlották támogatásukat a párizsi Notre Dame újjáépítéséhez. Peter Pellegrini miniszterelnök azonban azt szeretné, ha a szlovák hozzájárulást viszonoznák, és hasonló módon támogatnák a 2012-ben leégett krasznahorkai vár felújítását. A tervek szerint a vár 2021-ben lesz újra látogatható.

"Abban az esetben, ha megkérdeznék, hogy hajlandók vagyunk-e valamekkora összeggel támogatni a Notre-Dame felújítását, az lenne a válaszom, hogy

legalább háromszor annyi támogatást várok el én is a mi Krasznahorkánk felújítására, hogy végre befejeződhessenek az újjáépítési munkálatok,

és ismét feltárjuk a turisták előtt ezt az egyedülálló csodát" – mondta a szlovák miniszterelnök.

Krasznahorka várában hét évvel ezelőtt, 2012. március 10-én hasonló tűzvész pusztított, mint hétfőn a párizsi Notre-Dame-ban. A tüzet a vár tövében cigarettára gyújtó kamaszok okozták. A lángok átterjedtek a vár fazsindelyes tetőszerkezetére, és elpusztították azt. A nemzeti kulturális műemlékben található, 14. századbeli gyűjteményt azonban sikerült megmenteni.

Az elmúlt másfél évben jelentős előrelépés történt Krasznahorka várának komplett felújítása terén. A Szlovák Nemzeti Múzeum felügyelete alá tartozó projekt megvalósításán a múzeum az oktatási minisztériummal és a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetemmel is együttműködik.

A tervek szerint az alsó és a középső várat 2021-ben nyitnák meg újra a nyilvánosság előtt.

A biztosító eddig mintegy 5,2 millió eurót fizetett ki, és mintegy 100 ezer euró gyűlt össze közadakozásból. A szlovák kormányfő elmondta, készen áll arra, hogy a szlovák kulturális örökség helyreállítása mellett egy külföldi országban is segítsen, de szerinte a támogatásnak kiegyensúlyozottnak kell lennie.

"A szlovák állampolgároknak észre kell venniük, hogy nemcsak a külföldi műemlékek rekonstrukciója igényel patronálást, hanem igenis oltalom alá kell vennünk Szlovákia történelmi-kulturális kincseit is"

– fogalmazott Peter Pellegrini.

A liptói térségben található Vlkolínec falucskában a hétvégén a párizsi katedrális újjáépítésére szerveznek gyűjtést. A Rózsahegy mellett fekvő kis település változatlanul megőrizte a jellegzetes hegyi falvak építészeti és kulturális sajátosságait, erre tekintettel szerepel a világörökségi helyszínek listáján, akárcsak a hétfőn leégett párizsi Notre-Dame.

Az Országos Tűzoltó- és Mentőszolgálat tájékoztatása szerint Szlovákiában az elmúlt tíz évben 40 esetben keletkezett tűz különböző kulturális műemlékekké nyilvánított épületekben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×