eur:
395.29
usd:
364.57
bux:
65601.48
2024. március 19. kedd Bánk, József
Párizs, 2018.  június 30.Emmanuel Macron francia elnök (j) és Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök dokumentumok ünnepélyes aláírásán a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában 2018. június 30-án. Macron Pellegrinivel és Andrej Babis cseh kormányfővel tart háromoldalú találkozót. (MTI/EPA/Reuters pool/Regis Duvignau)
Nyitókép: MTI/EPA/Reuters pool/Regis Duvignau

A szlovák miniszterelnök nem adná ingyen a Notre-Dame újjáépítésének támogatását

Szlovákia is csatlakozott azokhoz az országokhoz, akik felajánlották támogatásukat a párizsi Notre Dame újjáépítéséhez. Peter Pellegrini miniszterelnök azonban azt szeretné, ha a szlovák hozzájárulást viszonoznák, és hasonló módon támogatnák a 2012-ben leégett krasznahorkai vár felújítását. A tervek szerint a vár 2021-ben lesz újra látogatható.

"Abban az esetben, ha megkérdeznék, hogy hajlandók vagyunk-e valamekkora összeggel támogatni a Notre-Dame felújítását, az lenne a válaszom, hogy

legalább háromszor annyi támogatást várok el én is a mi Krasznahorkánk felújítására, hogy végre befejeződhessenek az újjáépítési munkálatok,

és ismét feltárjuk a turisták előtt ezt az egyedülálló csodát" – mondta a szlovák miniszterelnök.

Krasznahorka várában hét évvel ezelőtt, 2012. március 10-én hasonló tűzvész pusztított, mint hétfőn a párizsi Notre-Dame-ban. A tüzet a vár tövében cigarettára gyújtó kamaszok okozták. A lángok átterjedtek a vár fazsindelyes tetőszerkezetére, és elpusztították azt. A nemzeti kulturális műemlékben található, 14. századbeli gyűjteményt azonban sikerült megmenteni.

Az elmúlt másfél évben jelentős előrelépés történt Krasznahorka várának komplett felújítása terén. A Szlovák Nemzeti Múzeum felügyelete alá tartozó projekt megvalósításán a múzeum az oktatási minisztériummal és a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetemmel is együttműködik.

A tervek szerint az alsó és a középső várat 2021-ben nyitnák meg újra a nyilvánosság előtt.

A biztosító eddig mintegy 5,2 millió eurót fizetett ki, és mintegy 100 ezer euró gyűlt össze közadakozásból. A szlovák kormányfő elmondta, készen áll arra, hogy a szlovák kulturális örökség helyreállítása mellett egy külföldi országban is segítsen, de szerinte a támogatásnak kiegyensúlyozottnak kell lennie.

"A szlovák állampolgároknak észre kell venniük, hogy nemcsak a külföldi műemlékek rekonstrukciója igényel patronálást, hanem igenis oltalom alá kell vennünk Szlovákia történelmi-kulturális kincseit is"

– fogalmazott Peter Pellegrini.

A liptói térségben található Vlkolínec falucskában a hétvégén a párizsi katedrális újjáépítésére szerveznek gyűjtést. A Rózsahegy mellett fekvő kis település változatlanul megőrizte a jellegzetes hegyi falvak építészeti és kulturális sajátosságait, erre tekintettel szerepel a világörökségi helyszínek listáján, akárcsak a hétfőn leégett párizsi Notre-Dame.

Az Országos Tűzoltó- és Mentőszolgálat tájékoztatása szerint Szlovákiában az elmúlt tíz évben 40 esetben keletkezett tűz különböző kulturális műemlékekké nyilvánított épületekben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×