eur:
394.89
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Az előző esti heves tűzvészben megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház 2019. április 16-án. A lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkeztek, és onnan terjedtek tovább. A tűz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett teljes tetőszerkezete.
Nyitókép: Thibault Camus

Ideiglenes fatemplomot emelnek a Notre-Dame elé

Ideiglenes fatemplomot emelnek a leégett Notre-Dame-székesegyház előtti téren, amely az ima házául szolgálhat az újjáépítés idejére - mondta el Patrick Chauvet, a székesegyház vezetője csütörtökön.

Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere beleegyezett, hogy kölcsönadják a célra a Notre-Dame előtti tér egy részét - tette hozzá a C-News francia hírcsatornának nyilatkozó Chauvet.

Emmanuel Macron francia elnök a pusztító hétfői tűzvész után elmondta: szeretné, ha öt éven belül befejeződne a katedrális újjáépítése. Szakértők nagyravágyónak tartják az államfő terveit. A Notre-Dame teljes tetőszerkezete megsemmisült a tűzben, mennyezete több helyen beszakadt, és egyik éke, a 93 méter magas huszártorony leomlott.

Franck Riester francia kulturális miniszter elmondta, hogy az ideiglenes fatemplom ötletét szerdai találkozókon is felvetették, de egyelőre nem született végleges döntés az ügyben. Az RMC rádióadónak nyilatkozó tárcavezető hozzátette:

tervezik, hogy még a rekonstrukció alatt újra megnyitják a Notre-Dame-ot a látogatók előtt.

Macron és Hidalgo csütörtökön azon tűzoltók előtt tisztelgett, akik megmentették a székesegyházat a teljes pusztulástól. Több mint 400 tűzoltó küzdött a lángokkal a székesegyháznál hétfő este.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×