eur:
395.39
usd:
366.76
bux:
65135.59
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Megbüntettek két török tévéműsort, mert bírálták Erdogant

A török médiafelügyelet (RTUK) felfüggesztett két televíziós műsort, mert bírálták Recep Tayyip Erdogan elnököt - jelentette a Hürriyet című török napilap.

A kormánykritikus Halk TV egyik beszélgetős műsorának öt adása marad el, a Fox TV hírműsora pedig 3 napos felfüggesztést kapott - írja a Hürriyet az RTUK szerdai döntésére hivatkozva.

A műsorszolgáltatók pénzbírságot is kaptak.

A Fox TV egyik műsorvezetője, Fatih Portokal december elején szóvá tette az ellenzékre nehezedő nyomást, és azt mondta, az emberek már békésen sem mernek tiltakozni a földgáz árának emelkedése miatt. Megkérdezte azt is, vajon hány ember merne emiatt akár az utcára is kimenni.

Erdogan erre válaszában a műsorvezetőre utalva - akinek a vezetékneve narancsot jelent - azon élcelődött, hogy "egy narancs vagy valami citrusféle" hívja az embereket utcára.

"Tudd, hogy hol a helyed, máskülönben kapsz egy tockost ettől a nemzettől!" - közölte az elnök, és hozzátette, bízik benne, hogy "a bíróság majd móresre tanítja az ilyen embereket".

A Halk TV egyik decemberi beszélgetős műsorában feltűnt továbbá a két, Törökországban ismert komikus, Metin Akpinar és Mujdat Gezen is, akik a demokrácia hiányosságairól beszéltek Törökországban. A színészek ellen az elnök megsértése miatt indult vizsgálat, és egy hétfői döntés értelmében nem hagyhatják el az országot.

A 2016-os puccskísérlet óta a török kormány számos újságírót záratott börtönbe, és több tucat sajtóorgánumot szüntetett meg.

Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×