eur:
393.14
usd:
366.88
bux:
66559.84
2024. április 25. csütörtök Márk
Volker Bouffier, Hessen német tartomány miniszterelnöke, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) listavezetője voksol felesége, Ursula Bouffier társaságában a tartományi törvényhozási (Landtag-) választáson Giessenben 2018. október 28-án.
Nyitókép: MTI/AP/Michael Probst

Megszólalt a hesseni miniszterelnök: "fájdalmas veszteség" a választási eredmény

Hessen német tartomány konzervatív kormányfője, Volker Bouffier arra készül, hogy a vasárnapi tartományi választásokat követően is ő fogja vezetni a tartományi kormányt - derült ki a politikus vasárnap esti reagálásából.

"Továbbra is világos, hogy a miénk a legnagyobb frakció" - hangsúlyozta a politikus, miután a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) az előrejelzések szerint a voksok mintegy 28 százalékára számíthat.

A politikus azt is bejelentette, hogy egyeztetést kezdenek a többi párttal, kivéve a szociáldemokratáktól balra álló Baloldalt (Die Linke) és az CDU-tól jobbra elhelyezkedő Alternatíva Németországnak (AfD) nevű pártot.

A politikus fájdalmas veszteségnek nevezte, hogy a párt 5 évvel ezelőtti eredményéhez képest több mint 10 százalékpontot veszített támogatásából.

Ennek ellenére kijelentette, hogy azt a célt sikerült elérni, hogy a CDU nélkül ne lehessen kormányt alakítani Hessenben.

A történelmi rekordnak számító eredményt elérő Zöldek frakcióvezetője, Mathias Wagner az előrejelzések ismeretében úgy értékelte a választást, hogy a zöldek világos felhatalmazást kaptak arra, hogy a tartomány következő kormányában is helyet kapjanak. A Zöldek eddig a CDU-val koalícióban irányították Hessent. Az előrejelzések szerint viszont a fekete-zöld koalíció többsége mindössze egyetlen főre apadhat a tartományi parlamentben.

A szövetségi szinten a konzervatívokkal nagykoalícióban kormányzó szociáldemokraták helyi csúcsjelöltje csalódottságának adott hangot, miután a párt szintén több mint tíz százalékpontot veszített támogatottságából a 2013-as voksolás óta.

Thorsten Schäfer-Gümbel szerint a szövetségi kormány rossz megítélése is felelőssé tehető azért, hogy a párt rosszul szerepelt a tartományi választásokon. A felmérések is azt mutatják, hogy a hesseni választók a szövetségi kormány munkáját megítélve adták le szavazataikat a tartományi választáson.

A Landtagba várhatóan 7,5 százalékkal bejutó liberálisok vezetője, Christian Lindner vasárnap este közölte: ők is készek a koalíciós tárgyalások megkezdésére.

A politikai paletta jobbszélén található AfD vezetője, Jörg Meuthen értékelése szerint pártja elérte kitűzött célját Hessenben, ezért elégedett az eredménnyel. Mint mondta: jelenleg nem lát lehetőséget az együttműködésre a konzervatív CDU-val, ezért "jó, konstruktív" ellenzéki szerepre készül.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×