eur:
394.06
usd:
364.77
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Tarek Al-Wazir, a német Zöldek párt listavezetője és felesége, Bushra Barakat voksol a hesseni tartományi törvényhozási (Landtag-) választáson Offenbachban 2018. október 28-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Armando Babani

Exit poll: a CDU és az SPD is sokat veszített támogatásából Hessenben

Az exit poll felmérések adatai alapján a szövetségi szinten nagykoalícióban kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) is sokat veszített támogatásából a Hessenben vasárnap tartott tartományi választásokon.

Az ARD német közszolgálati televízió által készített felmérés alapján a CDU a voksok 28 százalékát szerezte meg, az SPD pedig a szavazatok 20 százalékát kapta. A CDU 10,3, az SPD pedig 10,7 százalékpontot veszített a legutóbbi, 2013-ban tartott választásokhoz képest.


A tartományi szinten a CDU-val jelenleg koalícióban kormányzó Zöldek megerősödtek, a voksok 19,5 százalékát kapták, ami a párt számára rekordot jelent Hessenben.

Az eddig a tartományi parlamenten kívüli, a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) a voksok 12 százalékát szerezte meg. A Zöldek 8,4, az AfD 7,9 százalékponttal tudta növelni támogatottságát.
Az ARD által ismertetett kutatás azt mutatja, hogy az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) jutott be még a hesseni Landtagba, a voksok 6,5 illetve 7,5 százalékával.
A német köztévé mandátumbecslést is közzétett, amely alapján a 110 fős hesseni Landtagban a CDU 33 mandátumra számíthat, az SPD-nek és a Zöldeknek pedig egyaránt 23-23 képviselője lehet a tartományi törvényhozásban. A Die Linke 8, az FDP 9, az AfD pedig 14 mandátumra számíthat.


Ha a tényleges eredmények a felmérésnek megfelelően alakulnak, akkor a jelenlegi fekete-zöld, konzervatív-zöld koalíció mindössze egyetlen fős többséggel rendelkezik majd az új Landtagban,

és ugyanilyen koalíciót alakíthatna ki a CDU a szociáldemokratákkal is. A CDU-Zöldek-liberálisak alkotta, a pártok színei alapján Jamaika-koalíciónak nevezett szövetségnek 65 képviselője lenne. Az SPD, a Zöldek és az FDP viszont együtt sem kaptak elég szavazatot ahhoz, hogy a konzervatív CDU nélkül többségbe kerüljenek.
Az ARD adatai szerint a részvétel alacsonyabb volt, mint 2013-ban; akkor a választásra jogosultak 73,2 százaléka járult az urnákhoz, most 67,5 százalékuk adta le voksát.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×