eur:
393.77
usd:
367.96
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Pavlo Kimkin ukrán külügyminiszter az Európai Unió tagországainak külügyminiszteri tanácskozásán Luxembourgban 2018. október 15-én.
Nyitókép: MTI / KKM / Mitko Sztojcsev

Megállapodást kötött Magyarország és Ukrajna

A konkrét és átfogó konzultációkat fog folytatni a kétoldalú kapcsolatok helyzetéről - jelentette be Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter hétfőn Luxembourgban azután, hogy megbeszélést folytatott magyar kollégájával, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel.

A miniszter - akinek szavait a Jevropravda ukrán hírportál idézte az ukrán EU-képviselet Facebook-oldalán megjelent közleményéből - kifejtette, hogy az első konzultáció a külügyminisztériumok konzuli főosztályainak vezetői szintjén lesz, ennek időpontja még egyeztetés alatt áll.

"Ez azért fontos, hogy amit eddig láttunk, ne ismétlődjön meg"

- húzta alá Klimkin.

Kijev október 4-én nemkívánatos személlyé minősített és kiutasított Ukrajnából egy beregszászi magyar konzult, amire válaszul Budapest is még aznap kiutasított egy ukrán konzult Magyarországról.

"Nem háborúzunk Magyarországgal úgy, ahogy harcban állunk az Oroszországi Föderációval, amely fegyveres agressziót hajtott végre. Meg kell találnunk viszont a közös nyelvet Budapesttel" - hangsúlyozta az ukrán diplomácia vezetője.

Magyarországnak tájékoztania kell

A tárcavezető közölte:

mostantól Magyarország semmit sem tehet Kárpátalja területén anélkül, hogy arról tájékoztatná az ukrán kormányt.

"Vagy együtt fogunk ott dolgozni, egyeztetve lépéseinket, vagy a magyarok ott nem fognak dolgozni" - szögezte le a miniszter.

Klimkin tájékoztatott továbbá arról, hogy a magyar fél megegyezésük szerint napokon belül megváltoztatja a Kárpátalja fejlesztéséért felelős kormányzati biztosi tisztség Kijev által kifogásolt megnevezését. Ukrajna a poszt megnevezését azért kifogásolja, mert szerinte ezáltal a magyar kormány már a belügyeibe avatkozik be.

Szijjártó Péter: a magyar közösség is erőforrás

Magyarország a jószomszédi kapcsolatokban érdekelt Ukrajnával, és azt kívánja, hogy keleti szomszédja erős és demokratikus ország legyen, amely tiszteletben tartja nemzetközi kötelességeit, és erőforrásként tekint a határain belül élő nemzeti kisebbségekre, köztük a magyar közösségre - jelentette ki hétfő délután a külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban.

A miniszter a Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel folytatott kétoldalú megbeszélését követő sajtótájékoztatóján azt mondta: Magyarország azt várja, hogy Ukrajna ne csak szavakban, hanem tettekben is mutassa meg, hogy nem kiélezni, hanem megoldani akarja a kialakult helyeztet.

Kijelentette, Magyarország a gesztusok tekintetében megtette, amit lehetett, ugyanis 27,5 milliárd forintot meghaladó értékben támogatott ukrajnai gazdasági fejlesztési programokat az elmúlt négy évben.

2600 olyan ukrán gyereknek biztosítottak nyaralást Magyarországon, akiknek a születi érintettek, vagy érintettek voltak a kelet-ukrajnai harcokban, valamit 36 ukrán katona gyógykezelését vállalta. Magyarország azonnal segítséget nyújtott, amikor Ukrajna azt kérte, hogy ne akadjon meg a tiszta ivóvíz ellátása Nyugat-Ukrajna területén, továbbá száz ösztöndíjat biztosít ukrán fiataloknak magyar egyetemeken úgy, hogy annak költségét teljes egészében a magyar állam biztosítja - közölte.

Szijjártó Péter reményét fejezte ki, hogy Ukrajna is hoz olyan döntéseket, amelyek a megoldás felé mozdítják a kialakult helyeztet.

Mint elmondta, bizonyos tényezők azonban további aggodalomra adnak okot, ugyanis az ukrán oktatási törvény módosításának ügyében megígértekből Kijev semmit nem tartott be.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×