eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Conway, 2018. szeptember 18.Vízben álló épületek a Florence trópusi vihar okozta árvíz idején, 2018. szeptember 17-én a dél-karolinai Conway-ben. Az Atlanti-óceán felől érkező, időközben trópusi viharrá szelídült hurrikán eddig 24 halálos áldozatot szedett Észak- és Dél-Karolinában. (MTI/AP/Sean Rayford)
Nyitókép: MTI/AP/Sean Rayford

Még mindig káosz uralkodik Amerikában – tovább nőtt a vihar halálos áldozatainak száma

Tovább nőtt a Florence trópusi vihar halálos áldozatainak száma, tovább áradnak a folyók Észak- és Dél-Karolinában, óriásiak az anyagi károk.

Csütörtök estére már 41-re emelkedett a halálos áldozatok száma. Harmincegy ember Észak-Karolinában vesztette életét, 10 pedig Dél-Karolinában, illetve Virginiában. Bár az eső elállt, a folyók változatlanul áradnak, igaz, a kisebb folyók már apadni kezdtek. Egyes vidékeken éppen az áradás miatt újabb kötelező kiürítést rendeltek el.

Egyes utak és országutak továbbra is járhatatlanok, Észak- és Dél-Karolinában mintegy ezer országutat és kisebb, alsóbb rendű utat zártak le. A kanadai határtól Floridáig húzódó 95-ös országút - amely az egyik legforgalmasabb a keleti parton - az észak-karolinai szakaszán várhatóan egészen októberig le lesz zárva.

Roy Cooper észak-karolinai kormányzó több milliárd dollárra becsülte az anyagi károkat, bár - mint sajtótájékoztatóján mondta - még mindig nem lehet végleges adatokról beszélni, hiszen a vihar hatása még korántsem múlt el. A kormányzó szerdán a katasztrófa sújtotta vidékekre látogató Donald Trump elnöktől a szövetségi kormány külön anyagi segítségét is kérte, amelyet az elnök meg is ígért.

Henry McMaster, Dél-Karolina kormányzója a kongresszusi vezetőknek csütörtökön küldött levelében sürgetett szövetségi segítséget. Mint írta, az államban 1,2 milliárd dollárra becsülhető a vihar okozta kár nagysága.

A víz által körülzárt városokban még nem kezdődhetett meg a fertőtlenítés, a víz rendkívül lassan vonul vissza. A menedékhelyeken lévőket mindkét államban arra kérik a hatóságok, hogy pár napig még várjanak a visszatéréssel, mert több vidéken nagy a járványveszély.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×