INFORÁDIÓ
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta

nagy-britannia

novicsok

idegméreg

Salisbury, 2018. július 5.Rendőr áll egy lezárt utcaszakasznál a délnyugat-angliai Salisburyben tartott nyomozás idején, 2018. július 5-én. A közeli Amesburyben június 30-án egy 44 éves nő és egy 45 éves férfi válságos állapotba került, a londoni rendőrség, a Scotland Yard szerint Novicsok típusú katonai idegméreg-hatóanyagtól. A két ember a közös otthonukban lett rosszul, azóta Salisbury kórházában ápolják őket. Négy hónapja ugyanilyen hatóanyagtól szenvedett súlyos mérgezést Salisburyben Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal. (MTI/AP/Matt Dunham)

A legveszélyesebb idegméreg okozta az újabb brit mérgezést

A brit rendőrség szerint a Novicsok nevű idegméreg miatt került kómába egy brit férfi és nő a dél-angliai Amesbury-ben. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpont igazgatója szerint mégsem valószínű, hogy ezután tömegével használnak majd idegmérgeket.

A Szkripal-mérgezés miatt márciusban elhíresült Salisbury közelében fekvő Amesburyben is Novicsok nevű vegyifegyver okozta mérgezés miatt esett kómába egy brit férfi és egy nő – közölték a hatóságok. Az állítólagos mérgezés múlt szombaton történt és bár a két személy többek társaságában volt aznap, mások nem lettek rosszul.

Ugyanilyen hatóanyagtól szenvedett súlyos mérgezést éppen négy hónapja Salisburyben Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal.

A Novicsokot a Szovjetunióban állították elő 1960 és 1990 között – mondta Tálas Péter. Hozzátette azt is hogy a legnagyobb problémát az okozza, hogy nem nagyon tudtak kísérletezni vele, csak szarvasmarhákon próbálták ki. "Sokan azt mondják, hogy a Szkripal apa-lánya mérgezése azért nem sikerült, mert nem tudták, hogy milyen erős hatóanyagot kell felvinni a célpontok ajtajára" - mondta.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpont igazgatója hozzátette: ezek a fajta idegmérgek általában színtelenek, szagtalanok és gyorsan felszívódnak. Ezen kívül nem ingerlik a testet,

nem figyelmeztetik a célpontot arra, hogy a szervezetébe került. Mivel kis mennyiségben halálosak, ezért a legveszélyesebbek

- tette hozzá a szakértő.

A rendőrségi nyilatkozatokból úgy tűnik, hogy ugyanezzel az idegméreggel érintkezett most dél-Angliában a kómába esett brit férfi és nő.

"A Szkripal ügy óta eltelt időszakban le kellett volna bomlania az anyagnak, csak abban az esetben nem bomolhatott le, amennyiben tubusban, vagy fiolában dobták el" - magyarázta Tálas Péter. Hozzátette, nem tartja valószínűnek, hogy ezután tömegével használnak majd idegmérgeket, mivel bonyolult az előállításuk és a tárolásuk is nehéz.

A brit belügyminisztérium belbiztonsági kérdésekért felelős államtitkára azt mondta, nagyon hosszú ideig, akár évekig is eltarthat a Novicsok típusú idegméreg okozta újabb angliai mérgezéses incidens vizsgálata, de Oroszország segíthetne a brit szakértőknek abban, hogy az ügy végére járjanak. Ben Wallace a BBC rádió közéleti-politikai 4-es csatornájának nyilatkozva kijelentette:

a brit hatóságoknak semmiféle bizonyítékuk nincs arra, hogy az idegméregtől megbetegedett két brit bármilyen kapcsolatban állt volna Szergej Szkripallal és a lányával,

akik ugyanilyen hatóanyagtól szenvedtek súlyos mérgezést Salisburyben.

Nyitókép: (MTI/AP/Matt Dunham)

Kapcsolódó hang

Novicsok idegméreg
 
A címlapról ajánljuk

Rusvai Miklós rendet vág

Kell-e méretni az emlékeztető vakcina előtt? Mire lehet következtetni az értékekből, ha méret...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018