eur:
393.83
usd:
365.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Szentpétervár, 2018. március 31.Orosz kadétok az Egyesült Államok szentpétervári főkonzulátusa előtt 2018. március 31-én. Az előző napon az orosz külügyminisztérium bejelentette, hogy kiutasít 60 amerikai diplomatát és bezáratja a főkonzulátust, válaszlépésként arra, hogy az amerikai vezetés a Nagy-Britannia iránti szolidaritásából nem kívánatos személynek nyilvánít 60, Washington által kémtevékenységgel megvádolt orosz diplomatát és bezáratja Oroszország seattle-i főkonzulátusát. (MTI/AP/Dmitrij Loveckij)
Nyitókép: MTI/AP/Dmitrij Loveckij

Folyékony novicsok volt az idegméreg, növekszik a feszültség

Hat héttel a volt orosz kettős ügynök, Szergej Szkripal és leánya angliai megmérgezése után még mindig dúl a szóháború London és Moszkva között a merénylet elkövetésének mikéntjéről. Szerdán a vegyi fegyverek betiltásában illetékes, hágai székhelyű nemzetközi szervezet megerősítette vizsgálata eredményét, közölte, hogy folyékony halmazállapotú novicsok volt a felhasznált idegméreg.

Oroszország határozottan utasította vissza a feltevést, hogy ügynökei felelősek az Angliában élő volt orosz kettős ügynök és leánya megmérgezéséért. Az orosz külügyminiszter szerint a NATO-országok birtokában lévő, BZ nevű idegmérget vethetett be a merénylő.

A vizsgálat más eredményre jutott: novicsok használatát állapította meg.

A BBC állandó oroszországi tudósítója, Steve Rosenberg elutazott egy dél-orosz üdülőhelyre és kamera elé invitálta Vlagyimír Ugljev vegyészt, aki a novicsok előállítója volt egy titkos laboratóriumban. Ugljev elmondta, hogy a mérget A 234 néven lajstromozták. Kellő raktározás mellett hosszú ideig, évekig is hatékony marad.

Ugljev megjegyezte: logikusnak mondható, hogy novicsok használatára került sor. És figyelemre méltó, amit ehhez hozzá tett: "szerintem erre az ok is megvolt."

A legújabb fejlemények után London még az eddiginél is kevésbé tartja szavahihetőnek az orosz védekezést. A történtek igen negatív hatással vannak a brit-orosz viszonyra.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×