eur:
394.2
usd:
369.75
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Salisbury, 2018. március 19.A brit rendőrség figyelmeztetése a kordonnal lezárt Mill vendéglő előtt a délnyugat-angliai Salisburyban 2018. március 19-én. A brit védelmi minisztérium vegyi és biológiai kutatóközpontja szakértőinek megállapítása szerint március 4-én a novicsok nevű, oroszországi fejlesztésű, fegyverekben is használható minőségű idegméreg-hatóanyaggal mérgezték meg Szergej Szkripalt, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredesét, a brit külső hírszerzés (MI6) volt ügynökét és lányát, Julija Szkripalt, akiket azóta is válságos állapotban kezelnek Salisbury egyik kórházában. A hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakértői ezen a napon érkeznek Nagy-Britanniába. (MTI/EPA/Andy Rain)
Nyitókép: ANDY RAIN

Szkripal-ügy: fontos információ derült ki az idegméregről

Maximum 100 gramm – ekkora mennyiségű idegmérget használhattak a Nagy-Britanniában menedékjogot kapott volt kettős ügynök, Szergej Szkripal és lánya megmérgezése során. Ezt a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet vezetője mondta, miközben a brit sajtó hallgat arról, hogy Csehországban is gyárthattak Novicsok anyagot.

50-100 grammnyi vegyi anyagot permetezhettek vagy kenhettek Szergej Szkripalj házának ajtókilincsére – mondta a New York Times-nak Ahmet Üzümcü, a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet, az OPCW vezetője.

Üzümcü és emberei két, a Nyugat és Moszkva viszonyát mérgező ügyben is nyomoznak: a szíriai Dúmában az állítóagos áprilisi vegyifegyver-támadás áldozatain hajtanak majd végre törvényszéki vizsgálatot, Nagy-Britanniában pedig a brit hírszerzéshez átállt és később menedékjogot kapott volt orosz GRU-tiszt, Szergej Szkripal és lánya megmérgezésének ügyében.

Üzümcü most azt mondta a New York Times-nak: arról értesítették, hogy 50-100 grammnyi idegméreggel próbálták megölni Szkripaljt és lányát. Ezzel burkoltan arra az orosz állításra is utalhatott, hogy a mérget valójában a Salisburyhoz közeli katonai laborban, Porton Downban készítették.

„Kutatási célokra elég az 5-10 gramm” – mondta.

A maximum 100 grammos mennyiség azért fontos, mert ennél több folyadékot nem lehet felvinni repülőjáratokra.

Üzümcü elmondta azt is, hogy a Salisburyben több helyről is begyűjtött minták alapján elmondható, hogy az anyag nagyon stabil, tiszta, és nem hatott rá az időjárás.

Cseh információk

A péntek reggel a helyhatósági választások eredményével elfoglalt brit sajtó közben nem foglalkozik azzal az állítással, ami az orosz külügyi szóvivő szerint bizonyítja, hogy Theresa May kormánya hazudott az ügyben.

Milos Zeman, a Cseh Köztársaság oroszbarátnak tartott elnöke csütörökön azt mondta: a cseh titkosszolgálatok közölték vele, hogy tavaly kis mennyiségben gyártottak A230-as vegyi anyagot hazájában. Ezt azonban megsemmisítették. Andrej Babis miniszterelnök hazugságnak minősítette a hírt, Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő viszont lecsapott rá és azt mondta: ez a brit kormány három hazugságának egyike.

„Oszlik a köd, egyre világosabbak a May kormányzat hazugságai” – mondta Zaharova Moszkvában, ahol azt mondta: brit szakértők utasították el egyrészt azt, hogy az idegmérget csak Oroszországban gyárthatták, másrészt hogy Moszkvának volt indítéka a mérgezésre, vagyis szerinte „a tények arról beszélnek, hogy a nemzetközi jogot és erkölcsöt sértő Londonnak volt előnyös az ügy”. Harmadik érvként pedig Zeman bejelentésére utalt, de úgy, hogy Novicsoknak minősítette az A230-as anyagot.

Korábban a brit ENSZ-nagykövet megismételte: nincs más szóba jöhető magyarázat, csak az, hogy Oroszország állhatott a mérgezés mögött. Nagy-Britannia nyugati szövetségesei, köztük az Egyesült Államok, de Csehország és Magyarország is válaszul közel 150, kémnek nevezett orosz diplomatát utasított ki.

Közben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azzal vádolta meg a briteket, hogy „elrabolták” és „rejtegetik” Szkripaljékat. A volt kettős ügynök lánya, Julija már felépült a mérgezésből és ismeretlen helyen tartózkodik, míg Szergej Szkripalj még mindig kórházban van, de állapota javul.

Címlapról ajánljuk
Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×