INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 15. szombat
Mária

andrej babis

szkripal-ügy

novicsok

Új részletek a Szkripal-ügyben

Infostart / MTI

Csehországban nem állítottak elő, nem fejlesztettek és nem is tároltak Novicsok típusú idegmérget - olvasható abban a közleményben, amelyet a cseh kormányhivatal adott ki hétfőn Andrej Babis, ügyvezető miniszterelnök, valamint Michal Koudelka és Jan Beroun, a cseh civil és a katonai titkosszolgálat igazgatóinak találkozója után.

Andrej Babis azért találkozott a Biztonsági Információs Szolgálat (BIS), illetve a Katonai Hírszerzés (VZ) igazgatójával, hogy tisztázza, mit állapított meg a két szolgálat a Novicsok csehországi jelenlétével kapcsolatban. A bizonytalanság Milos Zeman államfő múlt heti nyilatkozata következtében keletkezett.

Miután Oroszország március közepén Csehországot is azon országok közé sorolta, ahonnan a Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök és lánya elleni nagy-britanniai merénylethez használt idegméreg származhatott, Milos Zeman néhány hete utasította a cseh katonai és a civil hírszerzést, derítsék fel, előállítottak-e Csehország területén korábban Novicsok típusú idegmérget. Az elnök múlt csütörtöki nyilatkozata szerint mindkét szolgálat megállapította, hogy Csehországban laboratóriumban előállítottak A-230 típusú idegmérget, de csak mikroszkopikus mennyiségben. Míg azonban a polgári hírszerzés arra a következtetésre jutott, hogy nem Novicsokról van szó, a katonai hírszerzés az anyagot Novicsoknak minősítette.

"Előállítottunk és tároltunk is a Novicsokból, igaz nem nagy mennyiségben. Tudjuk, mikor és hol. Nem leszünk képmutatók. Nem kell erről hazudni" - mondta a cseh elnök a katonai hírszerzés jelentésére hivatkozva múlt csütörtökön a Barrandov kereskedelmi televízióban sugárzott beszélgetésben.

Jirí Ovcácek elnöki szóvivő a cseh miniszterelnöki hivatal közleményére reagálva azt mondta, hogy Milos Zeman csütörtöki és Andrej Babis hétfői szavai nincsenek ellentétben egymással.

A miniszterelnöki hivatal szerint az eltérés valószínűleg abból ered, hogy a két politikus másként értelmezte az "előállítás tesztelési célokra" kifejezést.

"Az elnöknek igaza van abban, hogy a törvény minden kémiai reakciót előállításnak tekint, miközben a Katonai Kutatóintézet a saját nyilatkozatában használt mikroszintézis kifejezést nem tekinti előállításnak" - olvasható a kormányhivatal közleményében. "A tesztelés első szakaszában, a mikroszintézisnél az anyagok nem lettek elkülönítve, ami az Állami Atomügyi Hivatal módszertana szerint nem tekinthető sem előállításnak, sem fejlesztésnek - olvasható a közleményben. A tesztelés második szakaszára már nem került sor. "Maga a Katonai Kutatóintézet az előállítás és a tesztelés kifejezéseket eltérő mediális környezetben használta, amiből ez a félreértés fakadt" - mutat rá a dokumentum.

Babis később a Cseh Televíziónak nyilatkozva megjegyezte, hogy a félreértést Bohuslav Safárnak, a Katonai Kutatóintézet igazgatója egy márciusi kijelentése is előidézhette. Az ügyvezető kormányfő Safár kijelentését nem részletezte, de leszögezte: "Az elnök abból indult ki, amit a Katonai Hírszerzéstől kapott." "Miután inkább műszaki jellegű ügyről van szó, Zeman értelmezését nem kellene például a parlamentben megvitatni" - vélekedett Babis.

"Világos egyetértés van abban, hogy Oroszország vádja Csehország címére, miszerint köze van a mérgezési kísérlethez, hazug" - szögezte le az elnöki szóvivő. Kifejtette: Csehországnak nagyon jó katonai vegyvédelmi egységei vannak, s ezért logikus, hogy a laboratóriumokban, mikroszkopikus mennyiségekben mindenféle vegyi anyagokat tesztelnek, amelyeket azután megsemmisítenek. "Nincs ok ezt titkolni" - húzta alá Ovcácek.

A Novicsok típusú idegméreggel próbálták megmérgezni március 4-én az angliai Salisburyban Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynököt és lányát. Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként az MI6 brit külső hírszerzés ügynöke volt, ami miatt hazájában börtönbüntetésre ítélték, de ügynökcsere keretében elengedték. London a mérgezéses merénylettel Oroszországot gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított. Az ügy miatt 29 ország utasított ki orosz diplomatákat, amire Moszkva azonos módon válaszolt.

Zeman múlt csütörtöki nyilatkozatára hivatkozva, Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő másnap már megcáfolt hazugságként jellemezte Theresa May brit miniszterelnöknek azt az állítását, miszerint Novicsokot csakis Oroszországban állíthattak elő.

A cseh sajtó most azt írja, hogy a Szkripalék ellen a nagy-britanniai Salisburyban használt idegméreg típusmegnevezése A-234, míg a Csehországban tesztelté A-230, ami szakértők szerint nagy különbség. "A két anyag egymástól teljesen eltérő, és világosan eltérő a vegyi szerkezetük is" - áll a kormányfői hivatal nyilatkozatában, hozzátéve, hogy a Csehországban tesztelésre előállított anyagot azonnal megsemmisítették.

A cseh jobboldali pártok élesen bírálták Milos Zeman kijelentését, és egybehangzóan azt állították, hogy az államfő kiszolgálja Moszkvát és súlyosan árt Csehországnak, illetve nyugati szövetségeseinek. Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja, valamint a Szabadság és Közvetlen Demokrácia mozgalom elnökei viszont kiálltak az államfő mellett.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018