INFORÁDIÓ
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán

szkripal-ügy

salisbury

gru

London, 2018. március 20.Rendőrök az orosz nagykövetség londoni épülete előtt 2018. március 20-án. Nagy-Britannia ezen a napon hajtja végre a korábban bejelentett 23 orosz diplomata kiutasítását a szigetországból a Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija ellen Angliában elkövetett gyilkossági kísérlet miatt, amely mögött London szerint a Kreml állhat. (MTI/AP/Frank Augstein)

Szkripal-mérgezés: ott járhatott az orosz katonai elhárítás tisztje

Az orosz külügy tagad, de egy orosz és egy brit portál is arról ír, hogy az orosz katonai elhárítás egyik ezredese járt Salisburyben, amikor megmérgezték Szergej Szkripal volt ügynököt és a lányát. 

Az orosz külügyminisztérium elutasította az új állítást arról, hogy leleplezték a salisbury-i kémmérgezés egyik gyanúsítottját. Egy orosz és egy brit portál szerint a katonai elhárítás egyik ezredese is ott járt a dél-angliai városban, amikor megmérgezték Szergej Szkripal exügynököt és lányát.

A Bellingcat és az Insider brit és orosz nyomozó portálok szerint

az orosz médiában Ruszlan Bosirovként bemutatott „turista” valójában Anatolij Csepiga, a GRU, azaz az orosz katonai hírszerzés többszörösen kitüntetett ezredese.

Az aktivisták több katonai akadémia végzőseiről szóló adatokat és képeket néztek át és egy Csecsenföldön, egy különleges egységről készült képet is példaként felhozva mondták azt: tudják, ki rejtőzik a Bosirov álnév mögött.

A férfi, magát Alekszander Petrovnak nevezett társával az együtt elismerte, hogy valóban járt a dél-Angliai Salisburyben és pont akkor, amikor súlyos mérgezés miatt kórházba került a britekhez átállt volt GRU-ezredes, Szergej Szkripal és lánya, Julija.

A tévéinterjúban azonban a két férfi turistának nevezte magát, akik a „híres templomtorony” miatt látogattak el a kisvárosba.

Az állításokat az orosz közösségi médiában is gúnyolódás fogadta, Putyin elnök azonban korábban civileknek nevezte a férfiakat.

Marija Zaharova külügyi szóvivő volt az, aki elutasította a legfrissebb vádat és a Facebookon azt írta: mindez része a brit információs kampánynak, amely el akarja terelni a figyelmet arról, hogy mi is történt Salisburyben.

Az Insider és Bellingcat oknyomozói azt állítják, hogy fényképek, közösségi oldalak és dokumentumok sokaságát nézték át. Bemutattak egy fénymásolatot Csepiga ezredes állítólagos útlevélkérelméről. Emellett azt állították, hogy csecsenföldi szolgálatait az Oroszország Hőse kitüntetéssel jutalmazták.

Ennek nincs nyoma a Kreml honlapján, de említik az orosz Távolkeleti Katonai Parancsnokság Akadémiájának oldalán. Az oknyomozók szerint itt készítették fel elitképzésen külföldi bevetésekre Csepigát és társait.

A brit rendőrség és biztonsági szolgálatok nem adtak magyarázatot arra, hogy a két, civilnek mondott oknyomozó szervezet hogyan tudott náluk gyorsabban az információ birtokába jutni, amikor ugyanazt a módszert ők is alkalmazhatták volna.

A brit főügyészség a Szergej Szkripal és lánya valamint egy mérgezést elszenvedett brit rendőrtiszt elleni gyilkossági kísérlet és egy később mérgezés áldozatává vált brit nő halála nyomán gyilkosság miatt vádat emelt a Petrov és Bosirov néven ismert két orosz állampolgár ellen. A vádak szerint

az elkövetők Novicsok idegmérget kentek Szkripalék házának kilincsére, majd a parfümös üvegbe rejtett mérget eldobták.

Ezt fecskendezte magára később Dawn Sturgess, aki rövid időn belül rosszul lett és meghalt a kórházban.

Az Insider és Bellingcat-jelentés kiadása után nem sokkal a brit kormányfő az ENSZ-ben felszólalva „gyormorforgatónak” nevezte a történteket. „Látjuk, mi történik, amikor a természetes hazafiságot, ami egy egészséges társadalom oszlopa, agresszív nacionalizmusba burkolnak... az olyan államok, mint Oroszország, megsértik a nemzetközi normákat, más államok területét foglalják el és felelőtlenül vegyi fegyvereket vetnek be orosz GRU-ügynökök útján a brit utcákon” – mondta Theresa May.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter erre azzal válaszolt, hogy a britek nem akarnak közös vizsgálatot és feltette a kérdést, hogy vajon rejtegetni akarnak-e valamit.

Nyitókép: Frank Augstein
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018