eur:
392.91
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Amesbury, 2018. július 4.Rendőrségi szalaggal körbevont épület a délnyugat-angliai Amesburyben 2018. július 4-én. A kisvárosban három nappal korábban egy férfi és egy nő ismeretlen összetételű anyagtól rosszul lett, állapotuk válságos. A negyvenes éveikben járó két személyt a közeli Salisbury kórházában kezelik. Az ügy vizsgálatába a Scotland Yardnak, a londoni rendőrségnek a terrorelhárító szolgálata is bekapcsolódott. (MTI/EPA/Tony Kershaw)
Nyitókép: MTI/EPA/Tony Kershaw

Szemtanú: a megmérgezett britek úgy néztek ki, mint a zombik

A brit rendőrség szerint a Novicsok nevű idegméreg miatt került kómába egy brit férfi és nő a dél-angliai Amesburyben. A város Salisbury közelében fekszik, ahol márciusban szintén Novicsoknak mondott szerrel mérgezték meg Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynököt és lányát.

A brit rendőrség és terrorelhárítás viszonylag gyorsan a nagyközönség elé állt az újabb gyanús dél-angliai mérgezés magyarázatával. A Szkripal-mérgezés miatt márciusban elhíresült Salisbury közelében fekvő Amesburyben is Novicsok nevű vegyifegyver okozta mérgezés miatt esett kómába egy brit férfi és nő – közölték a hatóságok már azon a napon, amikor híre ment az esetnek.

Maga az állítólagos mérgezés múlt szombaton történt, és bár a két személy többek társaságában volt aznap, mások nem lettek rosszul.

A kisvárosban gyorsan megjelentek a terrorelhárítási tisztek és a vegyvédelmisek, és több helyszínt lezártak. A 44 éves Dawn Sturgesstől és a 45 éves Charlie Rowleytől vett mintákat pedig a közeli Porton Down katonai laboratóriumba küldték elemzésre.

Szergej Szripal britekhez átállt orosz ex-ügynököt és lányát a brit hatóságok szerint a közeli Salisburyben mérgezték meg márciusban. A pár két hónapig feküdt kómában abban a kórházban, ahová most a brit férfit és nőt vitték.

Fontos információ egy ismerőstől

A hatóságok már korábban tudták a két munkanélküli egyikéről, hogy drogfogyasztó, és arra gondoltak, hogy szennyezett kábítószertől lettek rosszul.

Egy ismerősük viszont azt mondta, hogy Sailisburyben – tehát az állítólagos Szkripal-mérgezés helyszínén – egy parkban érintettek meg egy tárgyat, ami után különböző időpontokban rosszul lettek. Először a nőt vitték el a mentők, majd néhány órával később a férfit is.

Az ismerős szerint úgy néztek ki, mint a zombik, habzott a szájuk és tágra nyíltak a pupilláik.

Az egyik elmélet szerint egy injekciós fecskendőt vagy valamilyen dobozt találhattak, ami a veszélyes anyagot tartalmazta.

A hatóságok szerint más nem lett rosszul a környéken, ennek ellenére több helyet is kordonnal kerítettek el a két városban, miközben várták az eredményt a Porton Down-i katonai laborból.

Ez szerda este meg is érkezett, és ennek alapján közölte a rendőrség, hogy Novicsok nevű vegyi anyag volt a méreg – bár azt nem mondták el, hogy ugyanabból a sorozatból származik-e, mint ami Szkripaljék mérgezését okozta.

Miközben a brit kormány ezúttal nem sietett azonnal Oroszországot vádolni, néhány orosz parlamenti képviselő úgy próbálta beállítani az esetet, hogy az aláássa a brit kormány korábbi, Moszkvának címzett vádjait.

Az állítólagos mérgezés akkor történt, amikor Moszkva ismét meghívta a labdarúgó vb-re a tornát bojkottáló Theresa May brit kormányfőt.
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×