INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

novicsok

nagy-britannia

mérgezés

scotland yard

külföld

szergej szkripal

Amesbury, 2018. július 4.Rendőrségi szalaggal körbevont épület a délnyugat-angliai Amesburyben 2018. július 4-én. A kisvárosban három nappal korábban egy férfi és egy nő ismeretlen összetételű anyagtól rosszul lett, állapotuk válságos. A negyvenes éveikben járó két személyt a közeli Salisbury kórházában kezelik. Az ügy vizsgálatába a Scotland Yardnak, a londoni rendőrségnek a terrorelhárító szolgálata is bekapcsolódott. (MTI/EPA/Tony Kershaw)

Szemtanú: a megmérgezett britek úgy néztek ki, mint a zombik

A brit rendőrség szerint a Novicsok nevű idegméreg miatt került kómába egy brit férfi és nő a dél-angliai Amesburyben. A város Salisbury közelében fekszik, ahol márciusban szintén Novicsoknak mondott szerrel mérgezték meg Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynököt és lányát.

A brit rendőrség és terrorelhárítás viszonylag gyorsan a nagyközönség elé állt az újabb gyanús dél-angliai mérgezés magyarázatával. A Szkripal-mérgezés miatt márciusban elhíresült Salisbury közelében fekvő Amesburyben is Novicsok nevű vegyifegyver okozta mérgezés miatt esett kómába egy brit férfi és nő – közölték a hatóságok már azon a napon, amikor híre ment az esetnek.

Maga az állítólagos mérgezés múlt szombaton történt, és bár a két személy többek társaságában volt aznap, mások nem lettek rosszul.

A kisvárosban gyorsan megjelentek a terrorelhárítási tisztek és a vegyvédelmisek, és több helyszínt lezártak. A 44 éves Dawn Sturgesstől és a 45 éves Charlie Rowleytől vett mintákat pedig a közeli Porton Down katonai laboratóriumba küldték elemzésre.

Szergej Szripal britekhez átállt orosz ex-ügynököt és lányát a brit hatóságok szerint a közeli Salisburyben mérgezték meg márciusban. A pár két hónapig feküdt kómában abban a kórházban, ahová most a brit férfit és nőt vitték.

Fontos információ egy ismerőstől

A hatóságok már korábban tudták a két munkanélküli egyikéről, hogy drogfogyasztó, és arra gondoltak, hogy szennyezett kábítószertől lettek rosszul.

Egy ismerősük viszont azt mondta, hogy Sailisburyben – tehát az állítólagos Szkripal-mérgezés helyszínén – egy parkban érintettek meg egy tárgyat, ami után különböző időpontokban rosszul lettek. Először a nőt vitték el a mentők, majd néhány órával később a férfit is.

Az ismerős szerint úgy néztek ki, mint a zombik, habzott a szájuk és tágra nyíltak a pupilláik.

Az egyik elmélet szerint egy injekciós fecskendőt vagy valamilyen dobozt találhattak, ami a veszélyes anyagot tartalmazta.

A hatóságok szerint más nem lett rosszul a környéken, ennek ellenére több helyet is kordonnal kerítettek el a két városban, miközben várták az eredményt a Porton Down-i katonai laborból.

Ez szerda este meg is érkezett, és ennek alapján közölte a rendőrség, hogy Novicsok nevű vegyi anyag volt a méreg – bár azt nem mondták el, hogy ugyanabból a sorozatból származik-e, mint ami Szkripaljék mérgezését okozta.

Miközben a brit kormány ezúttal nem sietett azonnal Oroszországot vádolni, néhány orosz parlamenti képviselő úgy próbálta beállítani az esetet, hogy az aláássa a brit kormány korábbi, Moszkvának címzett vádjait.

Az állítólagos mérgezés akkor történt, amikor Moszkva ismét meghívta a labdarúgó vb-re a tornát bojkottáló Theresa May brit kormányfőt.

Nyitókép: MTI/EPA/Tony Kershaw
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018