eur:
393.79
usd:
364.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Újabb részletek derültek ki az orosz kettős ügynök megmérgezéséről

A brit belügyminiszter szerint "nagyon ritka" idegméreg okozta a délnyugat-angliai Salisbury városában történt, a híradások szerint egy volt orosz kettős ügynököt is érintő mérgezést.

Azonosították, ám nem hozták nyilvánosságra, hogy pontosan mivel mérgezték meg múlt hétvégén a délnyugat-angliai Salisbury városában a 66 éves Szergej Szkripal egykori orosz kettős ügynököt, valamint 33 éves lányát, Julia Szkripalt. A hatóságok még az érintettek személyére vonatkozó információkat sem erősítették meg a brit sajtó azonban egyöntetűen számolt be arról, hogy Szergej Szkripalt és lányát kezelik vasárnap óta súlyos mérgezéses tünetekkel Salisbury kórházában. Amber Rudd brit belügyminiszter a BBC rádiónak nyilatkozva csupán annyit árult el, hogy egy „nagyon ritka” idegméreg-hatóanyagról van szó.

"Hangsúlyozom, hogy erőteljes fellépés várható a hatóságok részéről minden, az Egyesült Királyság utcáin elkövetett bűntény esetében" – tette hozzá a politikus a BBC rádiónak nyilatkozva, majd kitért arra is, hogy a helyszínre elsőként érkezett rendőr, akit szintén súlyos mérgezéses tünetekkel szállítottak a helyi kórházba, már kommunikál a környezetével, és nincs intenzív osztályon, de állapota még mindig súlyos.

"Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárító szolgálatának parancsnoka már szerdai tájékoztatóján is idegméregről számolt be, valamint arról, hogy a rendőrség gyilkossági kísérletként kezeli az incidenst. Több száz nyomozó, bűnügyi helyszínelő és hírszerzési elemző dolgozik jelenleg annak kiderítésén, hogy ki állt a támadás mögött".

Szergej Szkripal, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese kettős ügynökként tíz éven át dolgozott a brit hírszerzésnek, ezalatt Nyugat-Európában tevékenykedő orosz ügynökök tucatjait leplezte le, és a hivatalos orosz vádak szerint ezért 100 ezer dollárt kapott az MI6-től. 2006-ban azonban 13 év fegyházra ítélték emiatt Oroszországban, ahonnan csak 2010-ben, egy orosz-amerikai kémcsere keretében szabadult, majd később Nagy-Britanniában telepedett le. A brit sajtó úgy tudja, hogy az elmúlt két évben Szkripal elvesztette feleségét, bátyját és fiát is.

Boris Johnson brit külügyminiszter az incidens nyomán korábban határozott választ ígért arra az esetre, ha bebizonyosodna, hogy állami felelősség áll a támadás hátterében, így felvetette az újabb Oroszország elleni szankciók lehetőségét.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője ostobaságnak minősítette Boris Johnsonnak a kettősügynökkel kapcsolatban elhangzott kijelentéseit, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pedig - információhiányra hivatkozva - nem kívánta kommentálni a mérgezéses ügyet. Peszkov szerint Moszkva, bár nem kapott felkérést arra, hogy vegyen részt a történtek okainak feltárásában, mindig nyitott az együttműködésre.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×