eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Különleges döntést kell hoznia a nagykorúvá vált németek egy részének

Különleges döntést kell hoznia a nagykorúvá vált németek egy részének

Németország lakossága fokozatosan emelkedik. 2016-ban 82 és fél millióan éltek az országban, tavaly a lakosság száma már megközelítette a 83 milliót. A növekedésben azonban a döntő szerepet a bevándorlás játszotta, noha az elmúlt évben már jelentősen kevesebb bevándorló érkezett német földre mint az előző két esztendőben.

A német statisztikai hivatal jelentése szerint 2016-ban még jóval többen haltak meg, mint születtek, ez az arány azonban a múlt évre már kiegyensúlyozódott, sőt a felmérés elkészítői arra számítanak, hogy a világra jött csecsemők száma fokozatosan meghaladja a másvilágra távozók számát. Ennek értelmében Németországban már közel 83 millióan élnek, ami az ezredforduló óta a lakosság számának töretlen emelkedését bizonyítja.

Ebben a főszerepet a bevándorlás játssza, habár az elmúlt évben rekordszintre emelkedett a születések száma. Itt is azonban a bevándorló anyák állnak az első helyen. Egy 2000-ben elfogadott törvény értelmében minden újszülött, akinek legalább egyik szülője 8 éve vagy ennél hosszabb ideje bizonyíthatóan Németországban él, német állampolgár, és ha szülei erre igényt tartanak, 18 éves koráig a szülők állampolgárságával is rendelkezhet, nagykorúvá válása alkalmával azonban döntenie kell, hogy melyik állampolgárságát tartja meg.

Németország már jó ideje vonzza a külföldieket. Az Európai Unió 2004-ben történt bővítése óta, de kiváltképpen miután a Gerhard Schröder kancellár által kialkudott munkavállalási megkötéseket feloldották, az unió keleti tagállamaiból több millió zömében, fiatal munkavállaló érkezett Németországba. A menekültválság kirobbanása óta pedig szintén több, mint egymillió bevándorló települt Németországba, ami némileg eloszlatja azokat az aggodalmakat, hogy az ország lakossága 2050-ig nagy mértékben elöregszik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×