eur:
392.95
usd:
367.92
bux:
67150.97
2024. április 26. péntek Ervin
Már Brüsszelből is célba veszik a nagyvadakat

Már Brüsszelből is célba veszik a nagyvadakat

Nemzetközi konzultáció a nagyvadak ügyében Brüsszelben. Hargita Megye Tanácsának elnöke a medvetámadások miatt kezdeményez lépéseket.

Az Európai Unió is belátta, hogy az egyensúly fenntartása érdekében szükség van a helyi gazdákra, a vadásztársaságokra és a területgazdákra. Románia érvényt kell szerezzen a Környezetvédelmi Direktíva 16-os cikkelyének, amely előírja a veszélyes és kártékony vadak kilövését - hangsúlyozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a Régiók Bizottságának (RB) tagja szeptember 12-én Brüsszelben.

A megyeelnök az Európai Vadászszövetségek Uniójával (FACE) és a Természetvédelmi Világalap (WWF) képviselőivel, mezőgazdászokkal, földtulajdonosokkal, erdőtulajdonosokkal és szakmai csoportosulásokkal vett részt nemzetközi konzultáción.

Azonnali beavatkozási eszközre van szükség a lakott területen veszélyt okozó nagyragadozók esetében, mondták a WWF képviselői, illetve egyetértenek abban, hogy támogatni kell a hagyományos extenzív állattartást, mert fontos az élőhelyek fenntartásában. Továbbá abban is egyetértettek, hogy késedelem nélkül el kell indítani a Natura 2000-es területekre vonatkozó kifizetéseket.

Rengeteg európai uniós pénz kárba vesz, így megkérdőjelezhető a környezetvédelmi projektek eredményessége, ezt bizonyítja az Európai Számvevőszék jelentése is, mondta Borboly Csaba hozzászólásában, illetve hangsúlyozta, hogy hatékony vadgazdálkodásra van szükség.

A vadászokat, gazdákat megbélyegzik a témában való kommunikációban, tette hozzá, illetve kifejtette, hogy az Európai Unió is belátja, hogy nem ez a jó irány, a vadgazdálkodás az emberi tevékenység és a nagyvadak közötti egyensúly megőrzésének egyik kulcsfontosságú tényezője. Borboly Csaba ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy Románia nem tud érvényt szerezni a Környezetvédelmi Direktíva 16-os cikkelyének, amely a veszélyes és a kártékony vadak kilövésére vonatkozik.

Hargita Megye Tanácsának elnöke azt is hangsúlyozta, hogy a román környezetvédelmi minisztérium kilövési kvótára vonatkozó rendelete nem oldja meg a problémát (erről korábban beszámolt a megyeelnök a sajtó jelenlétében), mert azt nem osztották le megyékre a medvék száma szerint, így az engedélykérések jóváhagyása sem a valós problémával arányosan fog történni. Ezenkívül a rendelet az áttelepítést is előírja, ami szintén nem jelent megoldást, hiszen egy új helyen is azok a szokások szerint fog élni egy medve, amibe belenőtt, például ugyanúgy kukázni fog, mint az előző élőhelyén, vázolta fel a problémát a nemzetközi konzultáción Borboly Csaba.

A FACE szerint minden lehetséges eszközzel csökkenteni kell a károkat és a károkozókat.

Nyitottak a párbeszédre a WWF képviselői és megköszönték az építő jellegű párbeszédet, illetve hozzátették, párbeszédre szólítják fel a tagállami tagszervezeteiket is.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Uniós szintű ellenintézkedéseket javasolnak a kínai „Övezet és Út” kezdeményezéssel (BRI), valamint Oroszország terjeszkedésével szemben. Az Európai Bizottság számára készült jelentés szerint Kína a BRI révén növeli gazdasági és geopolitikai befolyását, valamint azt szorgalmazzák, hogy az EU-nak aktívabb és stratégiai megközelítést kell alkalmaznia nemzetközi partnerségeit illetően, ha diverzifikálni akarja ellátási láncait és kezelni akarja az olyan kihívásokat, mint a klímaválság által kiváltott migráció. A szerencse az, hogy az EU még nem veszítette el teljesen a titkos gazdasági háborút, ráadásul több pénzt sem kell elköltenie, csak uniós szintű összefogásra van szükség.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×