eur:
389.4
usd:
363.79
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Megfosztják állampolgárságuktól a terroristákat a törökök

Törökország megteszi a szükséges jogi lépéseket, hogy a terrorszervezetek tagjait és támogatóit megfoszthassa török állampolgárságuktól - közölte Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter szerdán Ankarában.

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden kijelentette, hogy a terrorizmus támogatóitól Törökország akár vissza is vonhatja a török állampolgárságot. "Az állam és a nemzet árulóit nem vagyunk kötelesek a hátunkon hordani" - figyelmeztetett az államfő.

A Vatan című tekintélyes török napilap szerdai számában azt írta, hogy a jelenlegi török büntető törvénykönyv nem rendelkezik a terrorszervezetek tagjai és támogatói török állampolgárságának visszavonhatóságáról. Ehhez új törvényre van tehát szükség, amire Bozdag is utalt.

A hatályos törvény értelmében azonban a kémtevékenységet folytató személyek számára egy minisztertanácsi határozat is elegendő, hogy elveszítsék török állampolgárságukat - írta a Vatan.

Az újság értesülései szerint Metin Külünk, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) egyik isztambuli képviselője már a parlament elé terjesztette azt a törvényjavaslatot, amely alapján Törökország megfoszthatja török állampolgárságától a terrorszervezetek tagjait.

Külünk kijelentette, hogy "a terroristák nem húzhatnak hasznot állampolgári jogaikból".

A mostani előterjesztésben teljes vagyonelkobzás is szerepel. Az így befolyt összegből Törökország pénzalapot hoz létre, amelyből a terrorizmus elleni harcot finanszírozza. A lap szerint később egy törvénymódosítással a terrorszervezetek támogatóit is hasonló következményekkel fenyegetnék - olvasható a lapban.

A Vatan információi szerint a szöveg név szerint említi a törökországi kurdok autonómiájáért küzdő Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveres szervezetet, a szíriai kurd Demokratikus Egyesülés Pártját (PYD), a dzsihadista Iszlám Államot, a török szélsőbaloldali Forradalmi Népfelszabadító Párt-Frontot (DHKP-C), valamint az amerikai emigrációban élő muzulmán hitszónok, az Erdogan első számú riválisának tartott Fethullah Gülen mozgalmát, amelyet azzal vádolnak, hogy "párhuzamos államot" épít ki Törökországon belül az elnök hatalmának megdöntésére.

A török államfő keddi beszédében nyomatékosította: "legyenek akadémikusok vagy magukat újságírónak tartó kémek, politikusnak álcázott aktivisták, semmiben nem különböznek attól a terroristától, aki fegyvert vagy bombát tart a kezében. Báránybőrbe bújt farkasok ők. Ezek nem lehetnek a mi állampolgáraink".

Erdogan többek között azokra utalt, akiket márciusban egyetemi tanárokként terrorista propaganda vádjával tartóztattak le, mert nyilvánosan felolvastak egy petíciót, amely a kurd kisebbség lakta délkelet-törökországi tartományokban folytatott katonai műveletek befejezésére szólított fel. Célzott továbbá a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) vezetőire, valamint a Cumhuriyet című kormánykritikus napilap főszerkesztőjére és egyik tudósítójára is, akik ellen a "kormány hatalmának megdöntésére tett kísérlet és kémkedés" vádjával bírósági eljárás indult. Az újság korábban videofelvétellel alátámasztott cikket jelentetett meg arról, hogy Törökország 2014-ben fegyvereket szállított szíriai szélsőségeseknek.

A török elnök szerint az újság aláássa országa tekintélyét. Az államfő elismerte, hogy a Szíriába tartó teherautók a titkosszolgálathoz tartoztak, de - állítása szerint - azok az ott élő türkmén kisebbségnek vittek segélyszállítmányt.

A szíriai türkmén népcsoport fegyveresei offenzívát folytatnak mind Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányerői, mind az Iszlám Állam dzsihadista szervezet harcosai ellen.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×