eur:
394.73
usd:
370.57
bux:
65346.42
2024. április 19. péntek Emma

Kilenc rendbontó őrizetbe vételét meghosszabbították Párizsban

Kilenc ember őrizetbe vételét meghosszabbította hétfőn a francia rendőrség azok után, hogy előző nap összecsapások voltak Párizs belvárosában a rendfenntartó erők és a klímacsúcs ellen tüntető aktivisták között - közölte a francia belügyminisztérium.

A párizsi klímacsúcs nyitónapja előtti délután több tucat, fekete öltözéket viselő, álarcos anarchista gyertyákkal, pétanque-golyókkal, üvegekkel dobálta meg a rendőröket a november 13-i merényletek megemlékezésének központi helyén, a République (Köztársaság) téren.

A rendőrök könnygázzal válaszoltak, majd - a prefektúra hétfői közlése szerint - 341 embert állítottak elő, akik közül 317-et őrizetbe vettek. Többségüket hétfőn szabadon engedték, de kilenc ember őrizetbe vételét meghosszabbították.

A rendőrök közül tucatnyian könnyebben megsérültek - közölte hétfő este Johanna Primevert, a párizsi prefektúra szóvivője. Elmondása szerint négy-öt jól szervezett csoport támadt a rendőrökre.

A november 13-i merényleteket követően kihirdetett rendkívüli állapot keretében minden tüntetést betiltottak a hatóságok az egész országban december 12-ig, a rendfenntartó erőknek ugyanis elsődleges feladata az, hogy a december 11-ig tartó klímacsúcs delegációinak biztonságára ügyeljenek a Párizs közeli Le Bourget-ban, a terrorfenyegetettség miatt különösen feszült légkörben - jelezte a belügyminisztérium.

Ötvennyolc francia közéleti személyiség hétfőn ugyanakkor felhívást tett közzé annak érdekében, hogy a rendkívüli állapot idején is lehessen tüntetni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×