eur:
393.74
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Figyelmeztetik a TV2-t: Allah nem nevezhető Istennek

A Török Legfelsőbb Audiovizuális Tanács (RTÜK) hivatalosan figyelmeztetett egy televíziót, amely egy francia sorozat szinkronizálásakor az Isten szót használta Allah helyett - írta csütörtökön egy török lap.

A médiafelügyelet döntésében úgy ítélte meg, hogy az Isten szó használata egy muzulmán országban "kedvezőtlen hatást kelthet a gyermekeknek Allahról kialakított felfogásában" - írta a Hürriyet Daily News című angol nyelvű török napilap.

A TV2 televíziós csatornán a Vous les femmes (Ti nők) című sorozat legutóbbi, január 28-én sugárzott részében "megsértették a török társadalom nemzeti és érzelmi értékeit" - áll a hatóság állásfoglalásában.

A döntés heves vitát váltott ki a közösségi portálokon, ahol számos internetező emlékeztetett, hogy az Isten szó az arab Allah fordítása.

A RTÜK döntéseit rendszerint sokan vitatják. A felügyelet már korábban is megbüntette a szóban forgó csatornát, amiért ugyanebben a sorozatban két színésznő az eperízű óvszerek előnyeit vitatta meg.

A Törökországban 2002 óta hatalmon lévő, iszlamista gyökerű konzervatív kormány bírálói szerint a médiafelügyeleti hatóság a rendszer "erkölcsrendőrsége".

"Isten óvjon bennünket a RTÜK-től" - fakadt ki csütörtökön a Twitter mikroblog portálon egy magát Isik Kiribrahimnak nevező internetező.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×