INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Figyelmeztetik a TV2-t: Allah nem nevezhető Istennek

InfoRádió / MTI
A Török Legfelsőbb Audiovizuális Tanács (RTÜK) hivatalosan figyelmeztetett egy televíziót, amely egy francia sorozat szinkronizálásakor az Isten szót használta Allah helyett - írta csütörtökön egy török lap.

A médiafelügyelet döntésében úgy ítélte meg, hogy az Isten szó használata egy muzulmán országban "kedvezőtlen hatást kelthet a gyermekeknek Allahról kialakított felfogásában" - írta a Hürriyet Daily News című angol nyelvű török napilap.

A TV2 televíziós csatornán a Vous les femmes (Ti nők) című sorozat legutóbbi, január 28-én sugárzott részében "megsértették a török társadalom nemzeti és érzelmi értékeit" - áll a hatóság állásfoglalásában.

A döntés heves vitát váltott ki a közösségi portálokon, ahol számos internetező emlékeztetett, hogy az Isten szó az arab Allah fordítása.

A RTÜK döntéseit rendszerint sokan vitatják. A felügyelet már korábban is megbüntette a szóban forgó csatornát, amiért ugyanebben a sorozatban két színésznő az eperízű óvszerek előnyeit vitatta meg.

A Törökországban 2002 óta hatalmon lévő, iszlamista gyökerű konzervatív kormány bírálói szerint a médiafelügyeleti hatóság a rendszer "erkölcsrendőrsége".

"Isten óvjon bennünket a RTÜK-től" - fakadt ki csütörtökön a Twitter mikroblog portálon egy magát Isik Kiribrahimnak nevező internetező.

A címlapról ajánljuk