eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Milyen fegyverekre van szüksége az ukrán hadseregnek?

Ukrajna azt reméli, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter csütörtöki kijevi látogatásán bejelentik: az Egyesült Államok akár halál okozására is képes fegyvereket szállít a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok elleni harchoz. De milyen fegyverekre van szüksége Kijevnek, és milyeneket szállíthat Washington? - ezt a kérdéskört vizsgálta az AFP francia hírügynökség.

Az Egyesült Államok eddig 118 millió dollárt (31,9 milliárd forint) szabadított fel Ukrajnának szánt katonai segélyre, de a szállítások mostanáig golyóálló mellényekre, orvosi felszerelésekre vagy radarokra korlátozódtak.

Márpedig Ukrajnának - amely amúgy a világ egyik legnagyobb fegyvergyártója - csúcstechnológiájú fegyverzetre van szüksége, hogy szembeszálljon a lázadókkal, akiket Kijev vádjai szerint Oroszország lát el fegyverrel.

"Elegendő Kalasnyikovunk van" - mondta szerdán Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter nyugati újságírókkal tartott nem hivatalos találkozóján. "Amire szükségünk van, az a csúcstechnológia: távközlési eszközök, elektronikus zavaróállomások" - tette hozzá.

Klimkin szerint a szakadárok képesek lehallgatni a kormányerők kommunikációját, és ennek alapján lőni az ukrán állásokat.

Az ukrán hadsereg azonban soha nem használt a kért fegyverekhez hasonlókat, így több heti kiképzésre is szükség lenne - ismerte be a miniszter, hozzátéve: nem arról van szó, hogy "vennének néhány újabb harckocsit".

Hétfőn egy amerikai agytrösztök által közzétett, volt magas rangú NATO-tisztségviselők és volt kijevi amerikai nagykövetek által aláírt jelentés arra kérte az Egyesült Államokat, küldjön fegyvereket Kijevnek. A jelentés szerint ugyanis a Nyugatnak növelnie kell Moszkva "kockázatait és a költségeit", ha Oroszország újabb offenzívát indítana Kelet-Ukrajnában.

"Ez közvetlen katonai segítséget jelent, az ezzel kapcsolatos kiadások jóval meghaladnák az eddigi szállításokét, és 'halált okozó fegyverek' is lennének köztük, hogy Kijev képes legyen hatékonyabban megvédelmezni magát" - áll a jelentésben, amely szerint hárommilliárd dolláros segítségre lenne szükség, s ebből 1 milliárd dollárt minél előbb folyósítani kellene.

A tüzérség felderítésére szánt radarok, pilóta nélküli repülőgépek, elektronikus zavaró berendezések szállítása merült fel, de szó volt harckocsi-elhárító rakétákról is, amelyekből Ukrajnában nagy a hiány.

Washington állítólag tanulmányozza nagy erejű Javelin páncéltörő rakéták Kijev részére történő esetleges szállítását is. Ezeknek a rakétáknak a félelmetes hatásáról a 2003-as iraki háború idején is meggyőződhetett a világ, amikor az iraki hadsereg által használt T-72 típusú, szovjet gyártmányú harckocsik ellen vetették be.

A jelentés szerint az Egyesült Államok a szakadárok által gyakran használt, 30-40 kilométeres hatótávolságú Grad rakéta-sorozatvetők lokalizálására alkalmas radarokat is szállíthatna Ukrajnának.

A szakadároknak a kelet-ukrajnai síkságokon történő mozgását észlelni képes felderítő drónokat, valamint a harctéren a csapatok könnyű, gyors, megbízható mozgását, illetve védelmét biztosító Humwee szállítójárműveket is használni tudná az ukrán hadsereg.

Az amerikai segítség nem csupán "halált okozó" lehet. Az ukrán sebesültek túlélését - akiknek a sebesülését 70 százalékban tüzérségi vagy aknatűz okozza - nagyban segítené tábori kórházak felállítása - teszi hozzá a jelentés, amely szerint az ukrán hadsereg egészségügyi infrastruktúrái "viszonylag fejletlenek és súlyosan alulfinanszírozottak".

Más NATO-tagállamok az ukrán hadsereg fegyverzetével kompatibilis szovjet felszerelések szállításával segíthetnék Ukrajnát, például légvédelmi eszközökkel - áll végezetül a dokumentumban, amely szerint "amerikai légvédelmi fegyverekkel ellátni Ukrajnát költséges és időigényes lenne".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×