INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Egymásnak adják a kilincset a nyugati vezetők Kijevben

Infostart / InfoRádió
Az amerikai külügyminiszter után a német kancellár és a francia elnök is Kijevbe utazott tárgyalni a háborús helyzet megoldásáról. Angela Merkel és Francois Holland pénteken Moszkvában folytatja útját, hogy újabb kísérletet tegyen a diplomáciai megoldásra.

Az erősödő kelet-ukrajnai harcokra gyors válasz érkezett a nyugati országokból. John Kerry amerikai külügyminiszter csütörtöki látogatása után Angela Merkel német kancellár és Fracois Hollande francia elnök tárgyal az ukrán vezetőkkel.

A német-francia páros ezután Moszkvába utazik, hogy javaslatot tegyen Vlagyimir Puytin orosz elnöknek a kelet-ukrajnai konfliktus diplomáciai rendezésére. John Kerry várhatóan 16,4 millió dolláros humanitárius segély folyósítását jelenti be a kelet-ukrajnai civilek támogatására.

Az Egyesült Államok eddig 118 millió dollárt, majdnem 32 milliárd forintot juttatott Ukrajnának katonai segélyként, a szállítások elsősorban golyóálló mellényekre, orvosi felszerelésekre, illetve radarokra korlátozódtak. Kijev azonban most már élet kioltására alkalmas katonai felszerelést kér a nyugattól - közölte Petro Poroshenko elnök.

"A legcsekélyebb kétségem sincs afelől, a fegyverszállítások ügyében is számíthatunk az Egyesült Államokra és a többi barátunkra. Meg kell teremtenünk a képességet saját önvédelmünk biztosítására. Mert Ukrajnának felelős államként mindent meg kell tennie a békéért" - mondta az ukrán elnök.

Washingtoni források szerint Kerry tárgyalni fog ukrán vezetőkkel a kérésről, hogy az Egyesült Államok szállítson fegyvereket is Ukrajnának, ám szó lesz a diplomáciai megoldásokról, a politikai párbeszéd lehetőségéről is Kijev és a szakadárok között. Közben Brüsszelben üléseznek a NATO védelmi miniszterei. Jens Stoltenberg a szervezet főtitkára a tanácskozását megelőzően beszélt a szövetség Moszkva számára kényes keleti csapaterősítéséről.

"Minden, amit a NATO tesz, amelyekkel növeljük kollektív védelmi képességeinket, például létrehozzuk a gyors reagálású erőinket, védelmi célokat szolgál, pusztán válasz Oroszország agresszív lépéseire, és teljes mértékben összhangban van a szövetség nemzetközi kötelezettségeivel" - mondta NATO főtitkára reggel. A nap folyamán Francois Hollande francia államfő a párizsi elnöki hivatalban tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Angela Merkellel Kijevbe repül, majd pénteken Moszkvában tárgyal az orosz államfővel.

Francois Holladbe azt mondta, "Olyan új javaslatot teszünk a konfliktus rendezésére, amely Ukrajna területi integritásán alapul. Ukrajnában háború van. Nehézfegyvereket használnak, civilek halnak meg minden nap. Néhány hónap alatt egy nézeteltérésből konfliktus lett, a konfliktusból pedig háború" - mondta a francia elnök, aki hozzátette, Franciaország "el akarja kerülni a háborút, nem nyit vitát az Ukrajnának történő fegyverszállításról", hanem inkább személyesen tesz újabb kezdeményezést. A diplomáciai megoldás "azonban nem húzható a végtelenségig."

Hanganyag: Király István Dániel


A címlapról ajánljuk