eur:
389.72
usd:
362.86
bux:
68049.86
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ezért nem vizsgálódhatnak a malájok a lezuhant gépnél

A kijevi hatóságok nem tudják szavatolni, hogy a malajziai szakértők eljussanak a malajziai légitársaság Boeing-777-es gépe katasztrófájának kelet-ukrajnai helyszínére, és nem is ajánlanak semmilyen időpontot erre - jelentette ki csütörtökön Najib Razak malajziai kormányfő.

A politikus az ENSZ Közgyűlésének 69. ülésszakának keretén kívül megbeszélést folytatott Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfővel. Razak hangoztatta: "Kijev semmilyen garanciát nem tud adni, és az időpontot sem tudja meghatározni, hogy mikor (juthatnak el a helyszínre a szakértők), teljes mértékben tőlük függünk" - mondta Razak.

Idézte az ukrán kormányfőt, aki szerint a szerencsétlenség helyszínén még mindig vannak fegyveres összetűzések, ezért nem lehet oda eljutni. Jacenyuk szerint a hatóságok tiszteletben tartják a tűzszünetet, de a felek mindig egymást okolják annak megsértésével.

Razak hangsúlyozta: az ukrán kormány azt állítja, hogy "szeretné engedélyezni a szakértők belépését a területre, de a felkelők nem akarnak együttműködni, és tüzérséggel lövik a területet".

A malajziai kormányfő azt is elmondta, bár a felkelőkkel is kapcsolatba léptek, figyelembe kell venni azt is, hogy Kijev erre miképpen reagál.

A malajziai légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járatán, amelyet július 17-én minden valószínűség szerint lelőttek, 43 malajziai állampolgár tartózkodott. Közülük eddig 34 áldozat földi maradványait szállították haza. A tragédiában összesen 298-an vesztették életüket, többségük holland állampolgár.

A vizsgálatot végző Holland Biztonsági Testület szeptember 9-én közzétett előzetes jelentése szerint a Boeing-777-es több, kívülről érkező, nagy mozgási energiájú tárgy okozta szerkezeti károsodás miatt még a levegőben darabokra szakadt Délkelet-Ukrajna felett.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×