eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Újabb támadás a líbiai főváros repülőtere ellen, evakuálják az ENSZ munkatársait

Rakétatámadás érte a líbiai főváros repülőterét hétfő este, hivatalos tájékoztatás szerint eltalálták az irányítótornyot. Két katona meghalt, a repülőgépek 90 százaléka megsemmisült. Az országban uralkodó rossz biztonsági helyzet miatt az ENSZ evakuálja munkatársait Líbiából, a kormány pedig fontolgatja, hogy nemzetközi segítséget kér.

A tripoli reptérnél vasárnap egymással rivalizáló milíciák csaptak össze, legalább heten meghaltak. A légikikötőt lezárták. Harcok voltak Bengáziban is, ott is többen életüket vesztették.

A főváros nemzetközi repülőterét Miszrátából származó iszlamista felkelők igyekeznek bevenni a repteret évek óta ellenőrzésük alatt tartó zenteni fegyveresektől. A miszrátai és zenteni felkelők az észak-afrikai ország legerősebb milíciái. A hétfői támadásban két katona meghalt. A repülőtéren lévő gépek 90 százaléka megsemmisült - közölte a kormány szóvivője, hozzátéve: a kabinet vizsgálja annak lehetőségét, hogy nemzetközi segítséget kér a biztonság helyreállítására, a civilek és az ország javainak megvédésére, valamint annak megelőzésére, hogy az országban anarchia és bizonytalanság legyen úrrá.

A kőolajban gazdag észak-afrikai országban kialakult bizonytalan helyzet egyik oka, hogy az átmeneti kormány nem tudja ellenőrzése alatt tartani azokat a fegyveres csoportokat, amelyek 2011-ben segítettek elűzni Moammer Kadhafi akkori vezetőt.

Az egyre romló biztonsági helyzet miatt az ENSZ hétfőn bejelentette, hogy kivonja Líbiából az ott dolgozó munkatársait. A világszervezet líbiai missziója szerint a tripoli reptér lezárása és a közbiztonság hiánya lehetetlenné tette a munkavégzést.

A tripoli reptér mellett hétfőn a miszrátait is lezárták, a bengázi pedig már két hónapja zárva van.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×