eur:
394.22
usd:
368.87
bux:
65664.79
2024. április 23. kedd Béla

Oroszország: Ukrajna fejezze be a Moszkvára mutogatást

Az orosz kormány felszólította hétfőn Ukrajnát, hogy "hagyja abba az Oroszországra való mutogatást" az ukrajnai válsággal kapcsolatban.

"Fejezzék be az Oroszországra mutogatást, és azt, hogy Ukrajna minden jelenlegi bajáért Oroszországot okolják. Ha a magukat az ukrán hatóságoknak nevező politikai erők egy országot, egy nemzetet felelőtlenül kezelnek, akkor Ukrajna elkerülhetetlenül újabb bajokkal és válságokkal kell majd, hogy szembenézzen" - írta közleményében az orosz külügyminisztérium nem sokkal azután, hogy kijevi tisztviselők a kelet-ukrajnai szeparatizmus támogatásával és szításával vádolták a moszkvai hatóságokat.

Korábban a nap folyamán az ukrán államfői tisztséget betöltő házelnök, a miniszterelnök és a belügyminiszter is bírálta Moszkvát a kelet-ukrajnai eseményekkel kapcsolatban, ahol oroszbarát szakadárok kormányépületeket foglaltak el és "független köztársaságot" kiáltottak ki.

A szakadárok hétfőn Donyeckben megrohamozták és elfoglalták az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) helyi épületét, a térség egy másik városában, Luhanszkban az SZBU épületét elfoglaló tiltakozók megszerezték az ott tárolt fegyvereket. Donyeckben a megyei adminisztráció épületét megszállva tartó szeparatisták úgynevezett "népi tanácsa" arról határozott, hogy a kelet-ukrajnai megyében újonnan létrehozott "köztársaság" csatlakozik Oroszországhoz.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök azt mondta: "egy ukránellenes terv megvalósítása folyik, amelynek keretében külföldi csapatok fogják átlépni a határt, hogy megszállják az ország területét". Olekszandr Turcsinov házelnök, ideiglenes kormányfő pedig az ország destabilizálására és "darabokra tépésére" irányuló orosz műveletek újabb hullámának nevezte a kelet-ukrajnai eseményeket.

Moszkva törvénytelennek tartja a jelenlegi - a februári véres kijevi tüntetések után hatalomra jutott - ukrán vezetést, és az orosz parlament korábban felhatalmazást adott arra Vlagyimir Putyin elnöknek, hogy katonai beavatkozást rendeljen el Ukrajna területén "az ott élő orosz ajkú lakosság védelme" érdekében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Jön a költségvetési hiány miatti uniós felkérdezés, Magyarország ellen is eljárás indulhat

Jön a költségvetési hiány miatti uniós felkérdezés, Magyarország ellen is eljárás indulhat

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós költségvetési szabályok frissítését, amelynek célja, hogy azok világosabbá, beruházásbarátabbá és az egyes országok helyzetéhez jobban igazodóvá váljanak. Az új szabályok középpontjában a kormányok beruházási képességének védelme, a hitelesség biztosítása a hiány- és adósságcsökkentési mechanizmusok révén, nagyobb mozgástér biztosítása, valamint a párbeszéd és a felelősségvállalás javítása áll. A stabilitási és növekedési paktum reformja miatt már idén elindulhat a túlzottdeficit-eljárás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×