eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Az ENSZ-főtitkár Putyinnal egyeztetett Moszkvában

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az ukrán válság miatti mély aggodalmának hangot adva kezdte megbeszélését Vlagyimir Putyin orosz elnökkel csütörtökön Moszkvában.

A világszervezet vezetője elmondta, hogy rendkívül nyugtalanítja az ukrajnai helyzet kiéleződése, és arra szólította fel a feleket - Moszkvát és Kijevet -, hogy találjanak békés megoldást a Krím félsziget körül kialakult konfliktusra.

Putyin leszögezte, hogy Oroszország "folytonosan és következetesen támogatja az ENSZ központi szerepét a világ ügyeiben", valamint Moszkvában nagyra értékelik az ENSZ főtitkárának pozitív és rendkívül hatékony szerepét, amellyel részt vesz a válságok megoldásában. Az orosz elnök a Kremlben folytatott tárgyalást megelőző sajtótájékoztatón nem ejtett szót Ukrajnáról.

Ban Ki Mun a nap folyamán Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel is egyeztetett, pénteken pedig Kijevbe utazik, ahol a tervek szerint Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő és Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök mellett civil szervezetek képviselőivel is találkozik.

Miközben Mun Putyinnal tárgyalt, az orosz törvényhozás alsóháza jóváhagyta a Krím félsziget és Szevasztopol városának az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozásáról szóló megállapodást és a területek új jogi alanyként történő befogadásáról szóló alkotmányos törvényt. A nyugati országok és a kijevi vezetés szerint Moszkva törvénytelenül vonta ellenőrzése alá a félszigetet, Oroszország ezt tagadja, mondván, a krími lakosság népszavazáson döntött a csatlakozásról.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×