eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nemzetközi tiltakozások az ukrán tüntetők elleni erőszakos hatósági fellépés miatt

Az Egyesült Államok, az Európai Unió, illetve számos uniós tagország hevesen tiltakozott azért, mert az ukrán hatóságok erőszakosan léptek fel Kijevben a békés tüntetőkkel szemben.

John Kerry amerikai külügyminiszter kedd este kijelentette: Washington viszolyog attól, hogy az ukrán hatóságok rohamrendőrökkel, földgyalukkal és gumibotozással válaszoltak a békés tüntetők fellépésére. "A demokráciában nem jó, és nem elfogadható egy ilyen válasz" - hangoztatta.

Az Európai Unió szerdán azt követelte az ukrán vezetéstől, hogy ne folyamodjon erőszakhoz saját állampolgárai ellen. Az EU a Facebook közösségi oldalra tette fel nyilatkozatát.

Guido Westerwelle német külügyminiszter pedig határozottan arra szólította fel Ukrajnát, hogy tartózkodjon az erőszak minden formájától.

Közben leálltak a Berkut rohamrendőri alakulat tagjai a Függetlenség térétől nem messze, a Hrescsatik főutcán álló városháza ostromával Kijevben.

Mintegy 25 ezer tüntető gyűlt össze szerda délelőttre a Függetlenség terén és a városháza előtt a rohamrendőri ostrom hírére. A városházát korábban melegedőnek foglalták el a demonstrálók.

A rendőrök behatolni nem tudtak az épületbe, a tüntetők feltartóztatták a buszokon erősítésükre érkező belügyi egységeket.

Helyszíni tudósítások szerint az ukrán rohamrendőrök közben kivonultak a Függetlenség teréről, ahonnan hajnalban kezdték el kiszorítani a tüntetőket. A belügyminisztériumnak alárendelt katonák pedig elhagyták a Hrescsatikot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×