eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Martonyi: Súlyos és gyorsan változó a helyzet Szíriában

Szíriában súlyos a helyzet, ugyanakkor gyorsan változik is - állapította meg Martonyi János külügyminiszter hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Az európai uniós tagországok külügyminiszteri találkozóját követően nyilatkozva Martonyi megerősítette, hogy az ülésen a szankciók szigorításáról döntöttek a damaszkuszi rezsimmel szemben.

Mint mondta, a most megerősített fegyverszállítási tilalom az ellenzékre is vonatkozik, de az utóbbit közös nyilatkozatuk szerint minden más területen támogatásban részesítik. Ezek közül kiemelte a humanitárius teendőket és a kommunikációt.

Martonyi János jelezte: a következő napokban esedékes tájékoztatás alapján el kell dönteni azt is, hogy Magyarország tarthat-e még személyzetet damaszkuszi nagykövetségén, vagy erre már nincs lehetőség.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a szíriai helyzet e tekintetben különbözik a líbiaitól.

"Humanitárius, konzuli segítségi okokból szeretnénk ott maradni. Hogy ott tudunk-e maradni, azt most nem tudom megmondani" - fogalmazott.

Kérdésre válaszolva jelezte azt is, hogy szükség esetére kész az evakuálási terv.

Mint mondta, a nagykövetség segített már embereknek, akik el akartak menni az országból.

Emlékeztetett arra, hogy jelenleg a magyar nagykövetség látja el Nagy-Britannia, Ausztrália és Kanada képviseletét is.

Martonyi János méltatta egyúttal a szíriai magyar diplomáciai képviselet személyzetének "egészen kivételes" helytállását.

A hétfői ülésen történtekről beszámolva a külügyminiszter elmondta azt is: a tagállamok mindegyike sajnálja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában orosz és kínai ellenkezés miatt nem sikerült elfogadtatni a Szíriára vonatkozó határozatot. Kifejtette azt is, hogy a határozat nem a fegyveres beavatkozás lehetőségét teremtette volna meg, hanem azt, hogy ENSZ-szankciókat szabjanak ki Damaszkuszra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×