eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Könyvet írt a Strauss-Kahn-ügyről a volt IMF-vezér francia vádlója

A hipokriták bálja címmel jelenik meg csütörtökön annak a francia újságíró-írónőnek a kötete a Dominique Strauss-Kahn-ügyről, aki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezetője ellen nemi erőszak kísérlete miatt tett panaszt Franciaországban.

Az alig 120 oldalas önéletrajzi műben Tristane Banon azt meséli el, hogyan elevenedett fel benne ismét saját esete Strauss-Kahnnal, miközben a volt IMF-vezér New York-i letartóztatásának fejleményeit követte a televízióban. A történet május 13-án, az őrizetbe vétellel kezdődik, és júliusban, a párizsi feljelentéssel ér véget. Az újságírónő akkor emelt panaszt a közgazdász-politikus ellen egy 2003. februári találkozón lezajlott eset miatt, amely szerinte dulakodással ért véget.

A 40 ezer példányban megjelenő könyvből a BFM francia hírtelevízió közölt először szerdán rövid részleteket. Eszerint Banon ügyvédje, David Koubbin és Flaubert nevű macskáján kívül senkit nem nevez néven a kötetben, de az események alapján könnyen felismerhetők és beazonosíthatók a valós életben létező személyek. Strauss-Kahn nevét sem írja le az írónő, csak "disznóként" vagy "majomemberként" emlegeti.

Banon felfedi a könyvben, hogy nagyon sok pénzt ajánlottak neki, ha amerikai televíziókban jelenti be, hogy feljelentést tesz Páirzsban Strauss-Kahn ellen - de minden ilyen ajánlatot elutasított. Ahogy a Diable Vauvert nevű kiadótól sem fogadott el állítólag tiszteletdíjat a regényért.

Marion Mazauric, a kiadó elkötelezett feminista vezetője a L,Express című lapnak adott interjúban elmondta, hogy Banon szeptemberben jelentkezett azzal, hogy nála szeretné megjelentetni a naplószerű regényét, mert attól tart, hogy más kiadók szenzációhajhászásra használnák fel azt. Állítólag volt olyan kiadó, amely 120 ezer eurónál is magasabb honoráriumot kínált Banonnak. A kiadó szerint ugyanakkor a kötetben tényszerű újdonságok nincsenek, a revelációt elsősorban Banon őszinteségében kell keresni. Mazauric közölte, hogy Strauss-Kahn ügyvédjei nem próbálták megakadályoznia a kötet megjelenését, és semmilyen nyomást nem gyakoroltak a kiadóra.

Banon feljelentése után a párizsi ügyészségnek három lehetősége van. Vagy nem emel vádat bizonyíték hiányában, vagy szexuális zaklatásnak minősíti az esetet, amelynek elévülési ideje három év, tehát ez esetben nem lehet vádemelés; ha viszont megalapozottnak tartja a nemi erőszak kísérletének gyanúját, megindíthatja a vádemelési eljárást a bíróságon, miután ennek a bűncselekménynek tíz év az elévülési ideje Franciaországban.

Strauss-Kahnt szeptember végén szembesítették az írónővel. A több mint kétórás eljárás során egyik fél sem változtatott álláspontján. Sajtóértesülések szerint korábbi rendőrségi kihallgatásán a volt IMF-vezető beismerte, hogy annak idején, a 2003-ban lezajlott találkozón közeledni próbált a nőhöz, meg akarta csókolni őt, de a kísérlet sikertelensége nyomán feladta. A politikus "képzelt jelenetnek" minősítette azt, amit a nő előadott az állítólagos megerőszakolási kísérletről, és rágalmazásért eljárást indított ellene.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 11:58
×
×
×
×