eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Kubában magas rangú tisztségviselőket ítéltek el korrupció miatt

Háromtól öt évig terjedő börtönbüntetésre ítélt egy kubai bíróság egy volt miniszterhelyettest és tíz másik magas rangú tisztségviselőt korrupció miatt - jelentette a havannai televízió.

Az ítéletet azt követően ismertették, hogy hétfőn távollétében - szintén korrupció miatt - 15 évi szabadságvesztést róttak ki Marcel Marambio chilei vállalatvezetőre, akinek Max nevű fivérét - ugyancsak távollétében - egy hónappal korábban 20 évi börtönnel sújtották. A régóta Kubában letelepedett Marambio-fivérek a chilei szélsőbaloldali MIR mozgalom tagjai voltak, s a kubai állammal közösen alapították meg a Rio Zaza nevű élelmiszeripari vállalatot.

A cégnél történt visszaélések miatt a Marambio-fivérek felelősségre vonása mellett újabb büntetőper indult, amely szerdán ért véget.

A csütörtökön ismertetett ítélet szerint Celio Hernández volt élelmiszeripari miniszterhelyettest hamis tanúzás, banki és kereskedelmi iratok meghamisítása miatt ötéves szabadságvesztéssel sújtották. A tárcavezetőt, Alejandro Rocát májusban már 15 évi börtönre ítélték.

A most elítélt többi vádlott háromtól öt évig terjedő büntetést kapott. Öt évre ítélték a szintén magas tisztséget viselő Ofelia Grisel Liptak Rubít, a kubai forradalom egyik veteránjának, Rogelio Acevedo tábornoknak a feleségét is; a tábornokot tavaly márciusban már leváltották a kubai polgári repülésügyi hatóság éléről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×