eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ausztria fizet Németországnak

Egy zürichi bíróság ítélete szerint a Bank Austriának 240 millió eurót kell fizetnie Németországnak, az egykori keletnémet kommunista állampárt vagyonának kártérítéseként. A pénz 1992-ben tűnt el a Novum nevű, egykori NDK-s külkereskedelmi vállalat számlájáról. A vád szerint a Bank Austria és svájci leánybankja is közreműködött a pénz hűtlen kezelésében.

Az akkori német kancellár, Helmut Kohl 1994-ben vizsgálatot kezdeményezett az ügyben. A Bank Austria ellen indított első pert azonban Németország elveszítette, annak ellenére, hogy a berlini legfelsőbb közigazgatási bíróság ugyancsak azt erősítette meg: a Novum és vagyona a kommunista állampárt tulajdona volt, ezért a pénzt a szövetségi köztársaságnak kell kifizetni. A zürichi bíróság szerint a Bank Austria, illetve svájci leánybankja is közreműködött a pénz hűtlen kezelésében, ezért - kamatokkal együtt - összesen 240 millió eurót kell átutalnia Németországnak. Amennyiben az ítélet jogerőre emelkedik, az összeg az egykori NDK-hoz tartozott tartományokat illeti meg.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×