eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Rajtaütésben több mint 50 tonna kábítószert foglaltak le

Több mint 50 tonna ópiumot és 1,8 tonna heroint foglaltak le egy közös akcióban az amerikai és az afgán erők a dél-afganisztáni Hilmend tartományban szerdán - jelentette be az afgán védelmi minisztérium.

Az utóbbi évek egyik legjelentősebb drogfogásáról van szó. A zsákmányolt kábítószert, amelynek előállítási költsége ötmillió dollárra tehető (piaci értéke pedig ennél is sokkal nagyobb), megsemmisítették a rajtaütés után. A tálibok részben a lázadás finanszírozására használják a kábítószert Afganisztánban, ahonnan a világ ópiumtermelésének több mint 90 százaléka származik.

Az amerikai és afgán csapatokat helikopterekkel szállították a rajtaütés helyszínére, a Hilmend északkeleti részén fekvő Kajaki körzetbe. Több mint ötórás összecsapás eredményeként 17 tálib vesztette életét, három pedig fogságba esett, míg a szövetséges erőknek nem volt embervesztesége. A kábítószeren kívül 30 tonna robbanószer-alapanyagot, ezer doboz tölténytárat, golyószórókat és más fegyvereket, valamint 16 doboz, Iránból származó C-4 robbanószert találtak az amerikai és az afgán katonák. Emellett megsemmisítettek egy pokolgépgyártó műhelyt és egy heroint előállító laboratóriumot.

Eközben a tálibok bejelentették, hogy elfoglalták a kelet-afganisztáni Nurisztán tartomány kámdési körzetét, ahol néhány napja nyolc amerikai katona vesztette életét tálib lázadókkal vívott harcokban, 20 afgán katona pedig fogságba esett. Ez volt a nyolc éve tartó fegyveres konfliktus egyik legnagyobb csatája, amelyben géppuskával, gépkarabélyokkal, páncéltörő gránátokkal felszerelt fegyveresek százai támadták meg a szövetséges erők két előretolt állását.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×