eur:
394.02
usd:
364.82
bux:
65490.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A szerbek előre figyelmeztettek a helikopteres bankrablásra

A szerb belügyminiszter személyesen jelentette be, hogy idejében értesítették a svéd rendőrséget egy várható helikopteres bankrablásról. A hatóság, úgy tűnik, nem vette komolyan a figyelmeztetést, mert egy stockholmi pénzintézetből több mint 100 millió eurót vittek el. A bankrablók között néhány olyan volt szerb rendőr is van, akik a milosevici rezsim úgynevezett vörös sapkás csendőralakulataiban szolgáltak.

Megfelelő csatornákon keresztül értesítették a svéd rendőrséget, hogy helikopteres bankrablás van készülőben az egyik stockholmi pénzintézet ellen - jelentette be hétfőn a szerb belügyminiszter. Úgy tűnik azonban - tette hozzá Ivica Dacic -, hogy a svéd hatóság nem kezelte kellő komolysággal a figyelmeztetést, az értesülést pedig kiszivárogtatták, ezzel veszélybe sodorva az informátorok életét.

A múlt szerdán valóban helikopterrel rabolták ki egy biztonsági cég készpénzmegőrzőjét Stockholmban, és a nem hivatalos adatok szerint 100 millió eurónál is több pénzt vittek el. Az elkövetők közül hatot állítólag már őrizetbe vettek - a hírek szerint többen közülük a volt jugoszláv térségből valók.

A belgrádi sajtó tudni véli, hogy a bankrablók között olyanok is vannak, akik a milosevici rezsim hírhedt vörössapkás csendőralakulataiban szolgáltak. A rendszerváltás után csendőrök közül többen külföldre távoztak, és elsősorban Horvátországban, Szerbiában és Boszniába szerveztek közös bűncselekményeket.

A vörössapkás alakulatok hajtották végre a Zoran Djindjic néhai szerb kormányfő elleni merényletet is.

Nem ok nélküli tehát az az állítás, amely szerint a volt jugoszláv térségben a szervezett bűnözés sokkal jobban együttműködik, mint az egykori tagállamok politikusai.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×