eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kisfiát is magával vitte volna az öngyilkos merénylet végrehajtásakor

Három éven át tartó, rendkívül költséges bírói eljárás után bűnösnek talált a londoni esküdtszék három brit mohamedán férfit súlyos terrorcselekmény előkészítése vádjában.

A három vádlott bűnösségét hétfőn mondta ki az esküdtszék. Õk azok, akik miatt a repülőtéri biztonsági vizsgálatnál olyan sok kézitáskából kobozzák el manapság a palacknyi vizet vagy a borotvaszeszt. Ugyanis üdítőitalnak álcázott cseppfolyós vegyi anyagok összekeverése útján készültek felrobbantani utasszállító gépeket.

A gyanúsítottak már három éve őrizetben vannak, két perük is lezajlott már, a rendőri és bírói költségek átszámítva megközelítik a 14 milliárd forintot, de kellő bizonyítékokra volt szükség a bűnösségük kimondásához. Ugyanis azzal védekeztek, hogy csak megjátszották az összeesküvést, mert így akartak tiltakozni az iraki háború ellen.

E-mail üzeneteiket a brit elhárítás lehallgatta, de ez nem volt számba vehető bizonyíték a brit jogrendszer értelmében. Nehezen sikerült csak elérni, hogy az amerikai bíróság kötelezze a Yahoo céget az írott szövegek átadására, melyekből egyértelműen derült fény a londoni fanatikus iszlám csoport kapcsolatára pakisztáni terrorszervezetekkel. Ugyanazok irányították őket, akik 2006 nyarán a londoni metróban végrehajtott öngyilkos robbantásokat kitervelték.

A pernek hat vádlottja van. Két főbűnös vett volna részt az első géprobbantásokban, egy harmadik pedig videófelvételek útján propagálta volna a meghatározásuk szerinti "mártírok dicsőségét", az okozott katasztrófák vérfagyasztó képeinek bemutatásával pedig az "iszlám diadalát". Egy mohamedán hitre áttért, 23 éves angol fiatalt végül felmentettek. A többek ítéletre várnak.

Az eredeti terv szerint hét Kanadába vagy az Egyesült Államokba induló repülőgépre juttattak volna fel öngyilkos merénylőt, folyékony robbanóanyaggal, amit ezek két és fél órán belül hoztak volna működésbe. Ezen kívül felrobbantottak volna a csoport tagjai londoni felhőkarcolókat, brit atomerőműveket és olajfinomítókat is.

A fővádlott, a 28 éves Ahmed Abdul Ali fanatizmusa olyan erős volt, hogy kisfiát is magával vitte volna az öngyilkos merénylet végrehajtásakor.

Az ítéletet hétfőn mondja ki a bíróság, és ez a három főbűnös esetében várhatóan életfogytiglan tartó börtön lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×