eur:
390.96
usd:
366.87
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Ausztrália nem ad ki Horvátországnak egy szerb feltételezett háborús bűnöst

Az ausztrál hatóságok elutasították a "Dragan kapitány" néven ismertté vált, háborús bűncselekmények elkövetésével vádolt egykori szerb szabadcsapatvezér kiadatását Horvátországnak.

A sydneyi központi kerületi bíróság 2007 áprilisában úgy határozott, hogy Dragan Vasziljkovics kiadható Horvátországnak.

A gyanúsított fellebbezett ez ellen, de idén februárban az ausztrál szövetségi bíróság egyik bírája elutasította a fellebbezést. A teljes összetételű szövetségi bíróság azonban szerdai döntésében méltányolta a beadványt, mert úgy ítélte meg, hogy a férfi kiadatása esetén "fennállna a komoly vagy valódi veszélye" annak, hogy a horvát hatóságok előítéletesen kezelnék az ügyét.

A bíróság elrendelte Vasziljkovics szabadon engedését, de péntekre halasztotta ennek végrehajtását, időt adva a Horvátország nevében eljáró ügyvédeknek arra, hogy ha akarnak, fellebbezhessenek e bírósági döntés ellen.

A horvát hatóságok azzal vádolják Vasziljkovicsot, hogy az 1991 és 1995 közötti szerb-horvát háború elején egy knini szerb félkatonai egység parancsnokaként horvát katonák és polgári személyek megkínzására és elűzésére adott utasítást a közép-horvátországi Glinában. Terhére rónak 1991-ben Kninben és Bruskában, illetve két évvel később Benkovacban elkövetett különféle bűncselekményeket is.

Vasziljkovics 15 éves korában települt ki Ausztráliába, majd a horvátországi háború idején visszatért a Balkánra, létrehozta a "knindzsák" néven ismertté vált szerb félkatonai alakulatot. A Milosevics-érában Vasziljkovics az ellenzékhez csatlakozott, és a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) előtt tanúskodott Szlobodan Milosevic volt jugoszláv és szerb elnök ellen. Zágráb 2006 elején kérelmezte a délszláv háború után Ausztráliában golfoktatóként dolgozó "Dragan kapitány" kiadatását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×