eur:
387.69
usd:
357.11
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Nem engedik be a Renault modelljeit Kínába

Biztonsági okokra hivatkozva a kínai hatóságok nem engedik értékesíteni országukban a francia Renault autógyár több modelljét. A francia média szerint a lépés összefügghet azzal, hogy a Dalai Lámát egy hete Párizs díszpolgárává avatták.

A távol-keleti ország műszaki ellenőrzésekkel foglalkozó hivatala által kiadott közlemény szerint a lépés a kínai lakosság védelmét szolgálja, a vizsgálataik ugyanis azt mutatják, hogy a Renault Laguna, a második generációs Mégane, illetve Scénic modelljein "komoly biztonsági hiányosságok" mutatkoznak.

A sajtó által idézett hatósági nyilatkozatban egyebek mellett az áll, hogy "a legutóbbi import-ellenőrzések során több tucat olyan, a francia Renault által gyártott gépkocsit találtunk, amelyek nem tesznek eleget országunk kötelező előírásainak és technikai szabályainak, ezért azok biztonsági szempontból súlyos kockázatot jelentenek". Hogy pontosan milyen hiányosságokról van szó, azt egyelőre csak a kínaiak tudják.

A Renault vezetését meglepte a hatóságok állítása, ám nem izgatta fel őket túlságosan a hír, mivel a korlátozás összesen 160 gépkocsit érint. "Nem ismerjük a probléma okát, de a magunk részéről arra gondolunk, hogy az aránylag hosszú ideig tartó szállítás, valamint a nedves környezetben történt raktározás megviselhette a szóban forgó autók lengéscsillapítóit" - mondta az Inforádió kérdésére a cég egyik szóvivője.

Hangjába azonban némi csodálkozás vegyült, mivel, mint mondta a távolkeleti országba exportált gépkocsik európai gyárakban készültek, és azok megfelelnek a legszigorúbb minőségi előírásoknak. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem keresik a konfrontációt a kínaiakkal, hanem igyekeznek a lehető leghamarabb megoldást találni a problémára, és ez ügyben már felvették a kapcsolatot az ottani hatóságokkal.

A szóvivő hozzátette, aránylag nyugodtan tekintenek a tárgylások elé, mivel nem sokat kockáztatnak, a Renault ugyanis nincs igazán jelen a kínai autópiacon: éves szinten alig értékesítenek ezer gépkocsit. Ezzel együtt nem kívánta kommentálni a francia sajónak azt az állítását, mely szerint a pekingi vezetés ezzel valójában Franciaországot akarta figyelmeztetni, amiért Párizs főpolgármestere díszpolgárrá avatta a dalai lámát.

A kínai vezetés azonnali tiltakozását kiváltó, még a múlt szombaton megtartott ceremónián a tibeti vallási vezető egyebek mellett azt mondta a francia fővárosban: Kína politikája továbbra is "rendkívül durva, sőt brutális" Tibetben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×