eur:
389.29
usd:
362.2
bux:
67966.81
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nem oldja fel Berlin a munkavállalási korlátozást

A német ipari vezetők kérése ellenére meghosszabbította a német kormány az ezredforduló óta csatlakozott uniós országok állampolgárainak munkavállalását korlátozó intézkedést. A döntést Berlinben a gazdasági válsággal indokolták, az intézkedés 2011-ig marad érvényben.

A német iparnak számos szektorban szüksége lenne jól képzett szakemberekre, de az új uniós tagállamokból jelentkezők felvételét rendkívül megnehezíti a derogáció. Ez a panasz gyakran hangzik el gazdasági vezetők szájából, de a jelek szerint egyelőre süket fülekre talál Berlinben, mert a német kormány - Ausztriához hasonlóan - kérte az Európai Unió bizottságát, engedélyezze az ezredforduló után csatlakozott országok polgáraival szemben életbeléptetett munkavállalási megkötések további két évvel történő meghosszabbítását.

Annak idején a volt kancellár, Gerhard Schröder csak azzal a feltétellel egyezett bele az Európai Unió bővítésébe, hogy az újonnan csatlakozók állampolgárainak nyugati munkavállalását és letelepedését több évre korlátozzák.

Schröder elérte azt is, hogy ezt a derogáció néven elhíresült intézkedést akár 2011-ig is meghosszabbíthatják, ha a megkötés feloldása "súlyos piaci zavarokat okozna".

Az EU munkaügyi minisztereinek luxemburgi ülésén Vladimir Spidla foglalkoztatási biztos úgy vélte, hogy a nemzetközi gazdasági válság okozta helyzet miatt aligha érvelhet a berlini és bécsi döntés ellen, mert a külföldi munkavállalók érkezése növelhetné a munkanélküliséget.

Az Európai Unió többi régi tagállamaiban már nincs semmilyen megkötés az új uniós országok állampolgárainak elhelyezkedésére vonatkozóan.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×